Kuzey Kore: Rusya'ya destek sağlamadık

Kuzey Kore: Rusya'ya destek sağlamadık

Kuzey Kore, Ukrayna'ya karşı kullanılmak üzere Rusya'ya top mermisi ve mühimmat gönderdiğine ilişkin ABD tarafından gündeme getirilen iddiaları yalanladı.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı askeri dış ilişkiler ofisinden adı belirtilmeyen bir yetkili tarafından yapılan açıklamada, "Washngton'ın tutumunu, (Kuzey Kore'nin) uluslararası arenadaki imajını zedelemeye yönelik düşmanca girişimlerinin bir parçası olarak görüyoruz." denildi. 

Açıklamanın devamında, "Rusya ile hiçbir zaman silah anlaşması yapmadığımızı ve gelecekte de böyle bir planımızın olmadığını bir kez daha açıkça ifade ediyoruz." cümlesine yer verildi.

Geçen hafta Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, Kuzey Kore'yi Rusya'ya gizlice "önemli sayıda" mühimmat sevkiyatı yapmakla suçlamıştı. 

Ayrıca Kirby, ABD'nin Kuzey Kore'nin silahları Orta Doğu ya da Kuzey Afrika ülkelerine gönderiyormuş gibi göstererek transfer rotasını gizlemeye çalıştığına inandığını da aktarmıştı.

Söz konusu iddia, Kuzey Kore'nin ABD anakarasını da hedef alabilecek kıtalararası bir balistik füze dahil çok sayıda silah testinin hemen akabinde geldi. 

Pyongyang, füzeleri ve topları test ettiğini, böylece eğer isterse önemli Güney Kore ve ABD hedeflerini "acımasızca" vurabileceğini açıklamıştı.

Kuzey Kore, son yıllarda müttefiki Rusya ile daha yakınlaşıyor. Hatta Ukrayna'da Rus işgali altındaki bölgelerin yeniden inşasına yardım etmek için işçi gönderebileceğini belirtiyor. 

ABD ise dünyanın en militarize ülkelerinden biri olan Kuzey Kore'yi, Ukrayna'da tükenen Rus stoklarını yenilemek için top mermisi gibi Sovyet döneminden kalma mühimmat tedarik etmekle suçluyor.

Geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'a hediye olarak 30 safkan at göndermesi ile iki buçuk yıl aradan sonra iki ülkenin sınırları tekrar açılmış oldu.

Bu adım, iki ülkenin daha da yakınlaşacağının işareti olarak görüldü.

Rusya ile Kuzey Kore arasında bir anlaşma mı yapıldı?

Batılı uzmanlar, Kuzey Kore'nin daha sofistike silah sistemleri peşinde koştuğu, Rusya'nın ise temel askeri malzeme arayışında olduğunu belirtiyor. 

Eylül ayında da Kuzey Kore, en büyük ticaret ortağı olan Çin ile beş aylık bir aradan sonra yük treni seferlerini yeniden başlatmıştı.

Kaynak: Euronews

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.