Lavrov: ABD ile yapıcı görüşmelere hazırız ancak öğretmen-öğrenci prensibinde değil

Lavrov: ABD ile yapıcı görüşmelere hazırız ancak öğretmen-öğrenci prensibinde değil

Rusya DIşişleri Bakanı Lavrov, ABD ile yapıcı görüşmelere hazır olduklarını ancak ABD'nin Rusya'ya öğrencisiymiş gibi davranmaması gerektiğini söyledi.

Vietnam ve Çin ziyaretleri sırasında Vietnam, Çin ve Phoenix televizyonlarına röportaj veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “ABD ilişkilerde yalnızca kötüleşme olsun istiyor. Geçenlerde yine yaptırım getirdiler ya da getirmeye hazırlanıyorlar. Artık takip etmeyi bıraktım” dedi.

Yaptırımların Kırım’ın Rusya’ya bağlanmayı seçmesinden dolayı getirildiğini hatırlatan Lavrov, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 20 Şubat’taki Federal Meclis konuşmasında belirttiği gibi yapıcı diyaloğa hazırız, ancak eşitlik ve ortak çıkarlara dayalı olarak… Öğretmen-öğrenci prensibi ile değil. Bu şekilde kimse ile konuşulması mümkün değil, hele ki Rusya ile" ifadelerini kullandı.

"ABD'deki zıtlaşmalar diyaloğu engelledi"

 

ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilmesiyle ilgili konuşan Lavrov, Washington’daki siyasi zıtlaşmaların Moskova ile stratejik istikrara yönelik diyaloğu etkilemesinden dolayı üzüntü duyduklarını da vurguladı.

Lavrov, "Sanırım diplomatlar, bunlar tabi bürokratlar da, ‘büyükler arasındaki’ kavgayı görüyor ve sessiz kalmalarının daha iyi olduğunu düşünüp hiçbir adım atmıyorlar. Ancak sadece Rusya ve ABD için değil tüm dünyanın güvenliği açısından en önemli şey olan stratejik istikrar konusuna da böyle yaklaşılması üzücü" dedi.

"Suriye'deki temaslarımız sürüyor"

Lavrov, ABD ile Suriye’de istenmeyen kazaları önlemek için diplomatlar ve askerler arasında diyaloğun sürdüğünü belirten Lavrov “Bu diyalog ABD, Suriye’deki güçlerini çekeceğini belirttikten sonra daha da gerekli. Ama bunu ne zamn ve nasıl yapacağı belli değil. Çoğu kişi aslında bunu yapacaklarından şüpheli. Yine de diyalog faydalı” dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.