Macron NATO'yu eleştirmeye devam ediyor: Fikir birliği yok

Macron NATO'yu eleştirmeye devam ediyor: Fikir birliği yok

NATO'nun 70'inci yıl dönümü kapsamında yapılan Liderler Zirvesi Türkiye'nin Fransa ve ABD ile yaşadığı görüş ayrılıklarının gölgesinde başladı.

ABD Başkanı Donald Trump'la görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron NATO'nun beyin ölümüyle ilgili sözlerinin birçok kişiyi sarstığını fakat söylediklerinin arkasında durduğunu belirtti.

NATO'nun modern terörizmin tanımında bile fikir birliğine varamadığını vurgulayan Fransa Cumhurbaşkanı, örgütün temel hedefi söz konusu olduğunda transatlantik güvenlik ittifakının tavrının net olması gerektiğini belirtti.

Macron: Türkiye'nin IŞİD savaşçılarıyla ilgili belirsizliği çözülmeli

Türkliye'yi IŞİD ile birlikte çalışmakla suçlayan Macron, ulusal güvenlik adına Türkiye'nin IŞİD savaşçılarıyla ilgili 'belirsizliğinin' de çözülmesi gerektiğini ileri sürdü. "Şu anda ortak düşmanımız terörist gruplardır" diyen Fransız lider, "Üzgünüm ama masadakilerin ortak bir terörizm tanımı bile yok" dedi.

Macron, "Türkiye'ye baktığımda bizim yanımızda IŞİD'e karşı mücadele verenlerle savaştıklarını görüyorum" ifadelerini kullandı.

NATO üyesi olan Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasının teknik olarak mümkün olmadığını da belirten Macron, bu konuda Türk tarafının NATO zirvesi sırasında bir açıklama yapmasını beklediklerini de kaydetti.

Fransız Cumhurbaşkanı'nın "Batı İttifakı'nın dağıldığına" yönelik sözlerine Kanada ve Holanda başbakanlarından destek geldi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau "Düzgün bir şekilde düşünmeden 70 yıllık bir ittifakı kurtaramazsınız" derken, Hollandalı mevkidaşı Mark Rutte Türkiye, Fransa ve ABD arasındaki fikir ayrılıklarının ardından NATO'nun temelden yeniden düşünülmesi çağrısında bulundu.

Trump: NATO son 3 yılda oldukça büyük mesafe kaydetti

Emmanuel Macron ile Liderler Zirvesi öncesi görüşen ABD Başkanı, ittifakın iyi kullanılmadığını belirterek Fransız Cumhurbaşkanı'nın NATO fikrine destek verdiğini açıkladı.

Türkiye'ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı yönünde yöneltilen bir soru üzerine Trump konu üzerinde görüştüklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la oldukça iyi ilişkisi olduğunu ifade eden Trump, "Suriye'den bazı askerlerimizi eve geri getirdik ve getirmeye de devam edeceğiz." diye konuştu. Türkiye'nin S-400 sistemlerini almasının Obama yönetiminin hatası olduğunu vurgulayan ABD Başkanı, "Bildiğiniz üzere Türkiye bizden Patriot almak istedi ama Obama yönetimi izin vermedi. Ancak başka bir sistem almak istediklerinde yeşil ışık yaktılar," ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin uzun süre Patriot sistemini almak istediğini de vurgulayan Trump, "Bizim sistemimiz, NATO’nun kullandığı, harika bir sistem. Ancak Türkiye'ye satmak istemediler. Hikayenin iki tarafı var. Bunu söylemek zorundayım."dedi.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.