Macron'dan YPG'ye güvence: Aktif desteğimiz sürecek

Macron'dan YPG'ye güvence: Aktif desteğimiz sürecek

Paris’teki Elysee Sarayı’nda YPG heyeti ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, desteğin sürdürüleceğine dair güvence verdiği bildirildi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris’te Elysée Sarayı’nda YPG'nin çoğunluğunu oluşturduğu SDG heyeti ile görüştü. Görüşme, önceden basına duyurulmadan gerçekleşti.

Görüşme sonrası Fransız Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Emmanuel Macron’un “aktif desteğin sürdürüleceğine” dair YPG/PKK'ya güvence verdiği bildirildi. Macron’un, Uluslararası Koalisyon tarafından desteklenen YPG/PKK'nın IŞİD’le mücadeledeki "belirleyici rolünü" övdüğünün belirtildiği açıklamada "Cumhurbaşkanı, başta ele geçirilen teröristler ve ailelerinin yönetimi olmak üzere, kolektif güvenlik açısından tehdit tehdit oluşturmaya devam eden IŞİD’le mücadelede Fransa’nın aktif desteğinin devam edeceği konusunda kendilerine güvence vermiştir" ifadeleri kullanıldı.

Finansal destek

Macron görüşmede Suriye’nin kuzeydoğusunun istikrarın önemine de değindi. Suriye’de sivillerin sosyo-ekonomik istikrarı ve insani ihtiyaçları için Fransa’nın finansal destek tedarik edeceğini bildirdi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, 1 Nisan’da yaptığı açıklamada Suriye’nin kuzeydoğusunda yerlerinden edilmiş sivillerin yaşadığı kamplar için 1 milyon euro kaynak sağlayacaklarını bildirmişti.

Türkiye mesajı

Macron bugünkü görüşmede Türkiye’yle ilgili mesaj da verdi. Suriye’nin kuzeydoğusunda “Suriye halkının tüm bileşenlerini içine alan bir yönetişim ihtiyacına” işaret etti. Fransa’nın, “Türkiye’nin güvenliğine ve Türkiye-Suriye sınırında gerginliğin düşürülmesine olan bağlılığını” ifade etti. Fransa’nın Suriye sorununa kapsayıcı siyasi çözümü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde gördüğünü hatırlattı.

İlk görüşme değil

Emmanuel Macron Mart 2018’de de makamında bir YPG heyetini kabul etmiş ve IŞİD’le mücadelede kendilerine Fransa’nın desteği konusunda güvence vermişti.

Fransa’nın, YPG/PKK'ya desteği yeni değil. Macron’dan önce cumhurbaşkanlığı yapan François Hollande da Ocak 2015’te Paris’te Charlie Hebdo gazetesine yönelik saldırının hemen ardından, 8 Şubat 2015 tarihinde Elysée Sarayı’nda bir YPG heyetini kabul etti. Bu görüşme sonrasında Fransız devletinin onayıyla Mayıs 2016’da Paris’te “Rojava Temsilciliği” açıldı. Cumhurbaşkanlığı görevi Mayıs 2017’de sona eren Hollande geçen yıl da iki kez YPG heyetleriyle gayriresmi biçimde görüştü.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.