Muhammed Server Daniş kimdir?

Muhammed Server Daniş kimdir?

1961 yılında Afganistan'da doğan Muhammed Server Daniş, Afganistan'ın günümüz siyasetinde en önemli isimlerden bir tanesi olmakla birlikte Afganistan Devlet Başkanlığı İkinci Yardımcılığı görevini yürütüyor.

1961 yılında, Afganistan’ın Hazara nüfusunun yoğunluğuyla bilinen illerinden Daykundi’nin İşterley ilçesinde doğan Muhammed Server Daniş, günümüzde Afgan siyasetinin en önemli birkaç isminden birisi konumunda ve Afganistan Devlet Başkanlığı İkinci Yardımcılığı görevini yürütmekte.

İran, Irak ve Suriye’de eğitim

Kendisi de Hazara nüfusuna mensup olan Daniş’in, oldukça dindar bir yapısı olan Şii bir aileye mensup olduğu biliniyor. İlk öğrenimini ülkesinde alan Server Daniş, yıllar ilerleyince eğitim görmek için yurtdışına gitmeyi seçti. Bu bağlamda Daniş, siyasi arenadaki Abdurreşid Dostum ve Abdullah Abdullah gibi figürlerden ayrılıyor. Ülkede 1979 yılından bu yana yaşanan savaşlardan hiçbirine fiili olarak dahil olmayan ve daha çok akademik çalışmalara yönelen Daniş Irak, İran ve Suriye’de birçok farklı dalda eğitim gördü. Server Daniş, 1982 yılından ülkesine döneceği 2001 yılına kadar siyasetin dışında kalmayı ve akademik çalışmalara devam etmeyi tercih etti.

Ailesinin dindar oluşuna paralel olarak Server Daniş, gittiği ülkelerde Şii inancı çerçevesinde dini eğitim de aldı. Daniş’in hukuk ve İslami Kültür ve Eğitim konusunda üniversite diplomaları ve gazetecilik sertifikalarının yanı sıra İslam Fıkhı alanında yüksek lisans ve doktorası da bulunuyor. Akademik çalışmalarıyla isim yapan Daniş’in birçok kitabının yanında yayınlanmış 700’e yakın makalesi de var.

Yükselen siyasi kariyer

Taliban hükümetinin ABD müdahalesiyle devrildiği Afganistan’a dönen Daniş, 2002 yılında loya cirga adı verilen meclise katıldı. Bu yıllardan itibaren Hazara akademisyenin siyasi arenada macerası başlamış oldu. 2004 yılında Daykundi il olarak ilan edildiği zaman, bu ilin ilk valisi olarak Server Daniş göreve getirildi. Daniş, iç savaş yıllarında Afganistan’da bulunmaması ve daha önceden siyasete dahil olmaması nedeniyle iç çekişmelerden görece olarak uzakta bir siyasi yaşam sürdürdü.

Daniş, kendisi gibi bir Hazara olan ve Hamid Karzai’nin yardımcılığını yürüten Kerim Halili’ye yakınlığıyla bilindi. Server Daniş, ülkedeki İran destekli Şii siyasi parti Hizb-i Vahdet’e de destek verdi.

İran’a yakınlığıyla bilinen isim

Server Daniş’in siyasi kariyeri, ülkeye geldiği yıllardan itibaren sürekli bir yükselişe sahne oldu. Yüksek Öğrenim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı gibi oldukça önemli görevler üstlenen Server Daniş, Afganistan’da Şii Hazara nüfusun temsilcisi olan en önemli siyasi figür haline geldi.

2014 yılında gerçekleşen tartışmalı başkanlık seçimlerinde, Abdurreşid Dostum ile birlikte, Hizb-i Vahdet mensuplarının oylarını da kanalize edecek şekilde Eşref Gani’ye destek verdi.

Seçimin ardından varılan uzlaşma neticesinde Afganistan Devlet Başkanlığı İkinci Yardımcılığı görevini üstlendi ve ülkede Şii Hazara varlığıyla İran nüfuzunu temsil eden isim halini aldı.

Halen bu görevi yürütmekte olan Server Daniş Peştuca, Dari ve Arapça’yı akıcı bir biçimde konuşabiliyor.

İran’a yakınlığıyla bilinen Daniş, Afgan siyasetinin en tepesindeki dört isimden biri konumunda.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.