Murat Bardakçı: Tek parti döneminde mum yakmak bile yasaktı

Murat Bardakçı: Tek parti döneminde mum yakmak bile yasaktı

HaberTürk yazarı Murat Bardakçı, "Tek parti zamanında yasak olan sadece Arapça ezan değildi. Halkın evliya türbesi kabul ettiği yerlerde mum dikmek suç olarak görülüyordu." dedi.

Habertürk yazarı Murat Bardakçı, Türkçe ezan tartışmalarıyla ilgili bir yazı kaleme aldı. Bardakçı, "Tek Parti zamanında yasak olan sadece Türkçe ezan değildi. Halkın evliya türbesi kabul ettiği mekanlara mum dikmesi bile suç olarak görülüyor ve mum yakarken yakalananlar da adliyeye sevkediliyorlardı." ifadelerini kullandı.

Bardakçı'nın "Tek Parti zamanında yasak olan sadece Türkçe ezan değildi; hem Müslümanlar, hem de diğer dinlerin mensupları çok sıkı takip altındaydı!" başlığıyla yayınlanan yazısında konuyla ilgili olarak şu ifadeler yer aldı:

"Mum yakarken yakalananlar adliyeye sevkediliyorlardı"

"Cumhurbaşkanlığı Arşivi’nde mevcut böyle dosyalar dolusu belgenin yanısıra Cumhurbaşkanlığı’na her ay sunulmuş “dirlik ve düzenlik raporları” da bulunuyor ve illere göre ayrı ayrı düzenlenen bu raporlarda yeralan hadiselerin ekseriyetini “Arapça ezan”, “Arapça kamet”, “çocuklara Kur’an okumayı öğretmek”, “âyin yapmak” gibi “suçlar” teşkil ediyor. Hattâ, halkın evliya türbesi kabul ettiği mekânlara mum dikmesi bile suç olarak görülüyor ve mum yakarken yakalananlar da adliyeye sevkediliyorlar!"

Yazını tamamını okumak için tıklayınız.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum