Murat Bardakçı yanıtladı: Kanal İstanbul ile Montrö'nün alakası var mı?

Murat Bardakçı yanıtladı: Kanal İstanbul ile Montrö'nün alakası var mı?

Habertürk yazarı Murat Bardakçı, Kanal İstanbul projesinin savunulan görüşün aksine Montrö Anlaşması ile hiçbir alakası olmadığını söyledi.

Habertürk yazarı Murat Bardakçı "Kanal İstanbul projesi sadece Montrö'ye değil, Kadeş, Karlofça ve Ayastefanos Andlaşmaları'na da aykırıdır" başlıklı köşe yazısında Kanal İstanbul üzerindeki tartışmanın Montrö’ye aykırılık üzerinden devam ettiğini belirtti.

“Kanal İstanbul ile Montrö’nün hükümlerinin hiçbir alâkası yoktur!” diyen Bardakçı, şunları kaleme aldı:

"Üniversitede devletlerarası hukuk dersi görmüş olanlar bunu zaten gayet iyi bilirler, Montrö’nün metnini dikkatini vererek okumuş olanlar da proje ile andlaşma arasında bir münasebetin bulunmadığını daha ilk maddelerde fark ederler."

Montrö’nün projeye karşı olanların sığınağı haline geldiği görüşünü dile getiren Bardakçı, “Montrö üstadı” olarak nitelediği bir yorumcunun şunları söylediğini aktardı:

"Montrö savaş gemilerinin Karadeniz’de uzun müddet kalmasını engellediği için Karadeniz’e yerleşme imkânı bulamayan Amerika’nın gelecekte Kanal İstanbul’u kullanabileceğini, böyle bir gelişmenin Rusya’yı ayağa kaldıracağını, Moskova’nın andlaşmada değişiklik yapılmasını isteyebileceğini ve böylelikle Boğazlar’daki hâkimiyetimizi tehlikeye gireceği."

İsmini vermediği kişinin “uydurduğunu” belirten Bardakçı, şunları yazdı:

"Hazret uyduruyor, sallıyor, kanat çırpıp uçuyor, tamam; ama onunla beraber programa katılan diğer konuklardan hiçbiri her nedense “Efendi, Montrö sadece İstanbul Boğazı’nı değil, Çanakkale’yi de kapsar! Hayâlindeki o Amerikan savaş gemileri Çanakkale’yi geçmeden İstanbul Boğazı’na nasıl gelecekler? Ege’den kanat çırparak mı?” diye sormayı akıl edemiyor!"

"Toplumun kamplaşması denen garabet işte budur, böyle bir garabete kapılınca Montrö bile hayalî bir bahane hâline gelir!"

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.