Nijer'de cunta yönetiminin lideri açıklandı

Nijer'de cunta yönetiminin lideri açıklandı

Nijer'de seçilmiş hükümeti deviren darbenin lideri olarak Cumhurbaşkanlığı Muhafız Birliği Komutanı General Omar Tchiani'nin seçildiği açıklandı.

Nijer'de gerçekleştiren darbenin ardından ülkeyi yönetecek cuntanın lideri de belli oldu.

Bugün yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Birliği Komutanı General Omar Abdourahmane Tchiani'nin askeri cuntanın lideri olarak seçildiği bildirildi.

Devlet televizyonunda bugün bir konuşma yapan General Tchiani, kendisini "Anavatanı Koruma Ulusal Konseyi" isimli cuntanın ve Nijer'in yeni lideri olarak ilan etti.

Omar Tchiani kimdir?

Tchiani, Nijer'in batısındaki Tillaberi bölgesi asıllı bir isim.

Hakkında çok fazla bilgi bulunmamakla birlikte, Omar Tchiani'nin eski Cumhurbşakanı Mahamadou Issoufou'ya yakın bir isim olduğu biliniyor.

2015 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı Muhafız Birliği'ni komuta eden Tchiani'nin 2021 yılındaki bir darbe girişimini bastıran isimler arasında yer aldığı ifade ediliyor.

Bölge kaynakları Cumhurbaşkanı Bazum'un General Tchiani'yi görevden almak istediğini ve darbeye bu girişimin yol açtığını öne sürüyor.

Darbe sonrasında Nijer'in iç ve dış politikada nasıl bir seyir izleyeceği ise merak konusu.

Batı Afrika ülkelerinde son yıllarda yaşanan darbelerin ardından Rus yanlısı subaylar göreve gelmiş ve Wagner güçlerini ülkeye davet etmişlerdi.

ABD ve Avrupa'nın bölgedeki savaşı koordine ettikleri ülke niteliğinde olan Nijer'de de benzer bir durumun yaşanması halinde Batı Afrika'daki dengelerin gözle görülür şekilde değişebileceği vurgulanıyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.