'Ortadoğu Barış Planı': Filistin konulu BMGK tasarısındaki kınama ifadeleri silindi

'Ortadoğu Barış Planı': Filistin konulu BMGK tasarısındaki kınama ifadeleri silindi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde oylanacak olan Filistin konulu karar tasarısından Ortadoğu Barış Planı’na yönelik kınama ifadeleri silindi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) önümüzdeki Salı günü oylanacak olan Filistin konulu karar tasarısından ABD’nin Ortadoğu Barış Planı’na yönelik kınama ifadeleri silindi ve ABD’nin isminin geçmesinden kaçınıldı.

BMGK’nın daimi üyeleri olmayan Tunus ile Endonezya tarafından sunulan taslak kararın ilk metninde, 28 Ocak'ta ABD tarafından açıklanan Barış Planı’nın, İsrail-Filistin çatışmasına kalıcı, adil ve tam bir çözüm öngören uluslararası hukuk ve ilgili kararları ihlal etmesinden BMGK’nın üzgün olduğu ifade ediliyordu.

Ancak söz konusu karar tasarısından işgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrail yerleşiminin kınandığını içeren ifadeler silindi.

Karar tasarısının geçtiğimiz Cuma günü sunulan ilk metninde, ABD tarafından sunulan girişimden bahsediliyordu ancak dün bu ifadeler de karar tasarısından çıkarıldı.

Metinden, Ortadoğu konulu uluslararası bir konferans düzenleme çağrısı da silindi.

Değiştirilen metine, terör, provokasyon ve yıkım da dahil sivillere yönelik tüm şiddet eylemlerinin kınanması eklendi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın karar taslağının oylamasına katılmak üzere Salı günü BM’nin merkezine gitmesi bekleniyor.

Filistin’in BM Daimi Temsilciliği’ne göre Abbas’ın oturumun ardından İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert ile New York'ta bir basın toplantısı düzenlemesi planlandı.

Filistinliler, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), gelecekteki Filistin devletinin başkentinin Kudüs'ün doğusundaki Ebu Dis beldesinde kurulması koşuluyla, Kudüs'ün İsrail'in bölünmez başkenti olarak tanınmasını öngören Ortadoğu Barış Planı’nı reddetti.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.