Filistin lideri Abbas'tan Trump'a 'Yüzyılın Anlaşması' tepkisi: Kudüs satılık değildir

Filistin lideri Abbas'tan Trump'a 'Yüzyılın Anlaşması' tepkisi: Kudüs satılık değildir

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın ‘Ortadoğu’da Barış Planı’nı açıklamasının ardından 'Kudüs satılık değildir' diyerek planı reddettiğini açıkladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ortadoğu’da Barış Planı’na verilecek cevabın tartışıldığı, Hamas ve İslami Cihad da dahil olmak üzere tüm Filistinli grupların katılımıyla bir toplantı düzenledi.

Toplantının ardından Ramallah'ta basın toplantısı düzenleyen Abbas, “Trump ve Netanyahu’ya şunu söylemek istiyorum: Kudüs ve haklarımız satılık değildir. Komplo anlaşmanız geçmeyecek. Bu hassas ve kritik anlarda, safları birleştirmek ve birliği güçlendirmek için tüm Filistinlilere sesleniyorum” dedi.

“Teslim olmayacağız”

Filistin liderliğinin derhal harekete geçeceğini dile getiren Abbas, “Diz çökmeyecek ve teslim olmayacağız. Komplolar ve sözde barış planı başarısızlığa ve yok olmaya mahkumdur. Yeni bir hak doğurmayacak ve bağlayıcılığı olmayacaktır” şeklinde konuştu.

Abbas: Yüzyılın Tokatı

Abbas, “Trump'ı ‘Yüzyılın Tokatı’ hakkında konuşurken dinledik. Ona tokatlar olarak geri vereceğiz. Konumumuz değişmedi” ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın Balfour Deklarasyonu’nun bir uzantısı olduğunu dile getiren Abbas, Şimdi gerçek yüzlerini ortaya çıkardılar ve 2020'de istedikleri her şeyi uygulamak için başa geri döndüler. Anlaşma, ABD ve İngiltere tarafından yapılan Balfour Deklarasyonu'na dayanıyor” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, dün akşam açıkladığı Ortadoğu’da Barış Planı’nda, Kudüs'ün, İsrail'in ‘bölünmez’ başkenti olarak kabul edileceğini söyleyerek, “Filistinliler için de bağımsız bir ülkeye sahip olma şansı olacak. Bu harita ile başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin olacak” diye konuştu.

Trump’tan Abbas’a çağrı

Trump, açıklaması esnasında Mahmud Abbas’a seslenerek, “Sayın Abbas, barış yolunu seçerseniz ABD ve pek çok ülke size yardım etmek için hazırız ve bu yolun her aşamasında yanınızda olmaya devam edeceğiz” şeklinde bir teklifte bulundu.

Abbas ise şu anki şekliyle anlaşmayı reddettiklerini söyleyerek, Filistinlilerin tüm haklarını göz ardı ederek, uluslararası meşruiyeti ihlal eden anlaşmayı kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.

Batı Şeria ve Gazze sokaklarında ise söz konusu anlaşma protesto edilirken, Trump’ın fotoğrafları yakıldı.

Filistinliler birleşiyor mu?

Hamas ve İslami Cihad’ın toplantıdaki varlığı, ABD’nin planı karşısında tüm Filistinlilerin birleşme ihtimalini ortaya koydu.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Filistin’in birliği için ‘bir Filistin devleti kurulması, İsrail’in tanınmasının geri çekilmesi ve yedinci madde altında karar almak için Birleşmiş Güvenlik Konseyi (BMGK) ve BM Genel Kurulu’na gidilmesi gerektiği yönünde karar aldı.

Heniyye, Abbas’ı aradı: Aynı taraftayız

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, dün, Abbas ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Filistin davamızı, Kudüs, mülteciler ve devlet konusundaki tüm haklarımızı korumak için hepimiz aynı taraftayız” dedi.

Tüm farklılıkları bir kenara bırakıp bir araya gelme çağrısında bulunan Heniyye, Filistin ulusal projesinin tasfiye edilmesine yönelik sözde Yüzyılın Anlaşması’nı reddetme konusunda, Hamas Hareketi’nin Abbas’ın yanında olduğunu dile getirdi.

Hamas’ın İsrail ve ABD’nin girişimlerini engellemek için siyasi alanda ve sahada ortak hareket etmeye hazır olduğunu söyleyen Heniyye, ulusal birliğin önemini vurguladı.

Abbas’tan övgü

Abbas ise Heniyye’nin bu adımına övgüde bulunarak, bu anlaşmayı reddetme ve yüzleşme konusunda siyasi ve diplomatik yollar üzerinde çalışma konusundaki kararlı duruşunu vurguladı.

Bu çerçevede, yurt içi ve dışında birlikte çalışmaktan memnun olacağını dile getiren Abbas, sürekli koordinasyon ve iletişim halinde kalma konusunda Heniyye ile mutabık kaldı.

“Filistin bayrağımız altında birleştik”

Hamas Siyasi Büro üyesi Halil el-Hayya, Abbas’ın Yüzyılın Anlaşması ile yüzleşmek üzere tüm grupları Ramallah'ta toplantıya davet etmesine övgüde bulunarak şunları söyledi:

“Bugün, Yüzyılın Anlaşması’nı düşürmek için Filistin bayrağımız altında birleştik. Halkımız da birleşti. Trump, tarihi gözardı ederek Filistin sorununu sona erdiren bir anlaşma yapabileceğini, geri dönüş hakkını kaldırılabileceğini ya da toprağımızı alabilecekleri türden önlemleri geçirebileceğini düşünüyor. Yüzyılın Anlaşması geçmeyecek.”

İslami Cihad Ulusal İlişkiler Yetkilisi Halid el-Batş ise Trump’ın planıyla yüzleşmek için ulusal eylem mekanizmalarının tartışılacağı her toplantıya hazır olduklarını söyledi.

Dahlan’dan Abbas’a mektup: Birleşmeliyiz

Fetih Hareketi eski liderlerinden Muhammed Dahlan da Abbas'a bir mektup gönderdi.

Dahlan, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“Bizi ayıran şeylerden vazgeçmeli ve halkımızın, haklarımızın ve kutsallarımızın savunmasında birlikte durmak için birleştiren şeylere dönmeliyiz. Halkımızın gözleri, kendilerinin uzun mücadeleleri ile mübarek devrimimizin şehit ve mahkumlarının fedakarlıklarını somutlaştıracak karar ve tutumları bekliyor. Halkımız, Arap ve uluslararası toplumun lokomotifi haline gelecek kesin kararlar bekliyor. Bu yüzden gecikmeden açık ve kararlı bir duruşla ortaya çıkmalıyız.”

Öte yandan Abbas'ın Filistin Yönetimi'nin çökmesine yol açabilecek acil kararlar alması beklenmiyor.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, daha geniş istişarelerin yanı sıra atacağı adımlar için gerek içerde gerek de Arap ülkelerinden destek gelmesini istiyor.

Abbas bu bağlamda, Arap Birliği'nden kendisinin de katılımıyla önümüzdeki Cumartesi günü bakanlar düzeyinde olağanüstü toplantı düzenlenmesini talep etti.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.