Putin'den Ukrayna işgalini uzatma sinyali

Putin'den Ukrayna işgalini uzatma sinyali

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalenin uzun soluklu olacağı konusunda uyardı. 

Putin "Tabi ki, bu uzun soluklu bir süreç" diyerek askeri müdahalenin sonuçlarının zaman almasının doğal olduğunu belirtti.

Rusya'nın Ukrayna'ya ait dört bölgeyi ilhak ettiği duyurusunu öven Rus lider "Yeni topraklar ortaya çıktı, bu Rusya için hala çok önemli bir sonuç ve bu çok ciddi bir konu" ifadelerini kullandı.

Rusya eylül ayında, Batı'nın "düzmece" olarak tanımladığı referandumlar sonucunda Ukrayna'ya ait Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaparorijya bölgelerini ilhak ettiğini duyurmuştu.

Putin ayrıca nükleer tehdidin büyüdüğünü, ancak ilk kullanan olmayacaklarını da belirtti. 

Putin, Rusya İnsan Hakları Konseyi'nin televizyonda canlı yayımlanan toplantısında yaptığı konuşmada Moskova'nın stratejisinin "misilleme politikası olduğunu" vurgulayarak "Bize saldırı olursa, biz de saldırırız" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'yı işgal girişimini "özel askeri müdahale" olarak tanımlayan Rusya, Kiev'in şartlı teslim olacağı düşüncesiyle bu sürecin kısa süreli olacağı beklentisi taşıyordu.

Pazar yerine saldırı

Putin'in bu konuşması, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin Donetsk bölgesinde yer alan Kurakove'yi ziyaretinin hemen ardından geldi. 

Zelenskiy kente yönelik Rus saldırıları sonucu en az altı sivilin hayatını kaybettiğini ve beş kişinin yaralandığını duyurdu. 

Zelenskiy ayrıca bombardıman sırasında bir pazar yeri, bir otobüs terminali ve apartmanların hedef alındığına dikkat çekerek "Teröristler barışçıl Kurakhove'ye saldırdı" dedi.

2014 yılından bu yana kısmen Rus yanlılarının kontrolündeki Donetsk bölgesi Ukrayna'nın doğusunda Rusya sınırı ile Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım yarımadası arasında yer alıyor.

Rusya bölgede ele geçirdiği toprakları Eylül ayındaki referandum sonrasında kendi topraklarına katığını açıklamıştı. Bölgenin hakimiyeti üzerine çatışmalar sürüyor.

Kaynak: Euronews

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.