Radikal Yahudiler Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

Radikal Yahudiler Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

Yüzlerce Yahudi yerleşimci "bayrak yürüyüşü" kapsamında işgal altındaki Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.

Yüzlerce Yahudi yerleşimci "bayrak yürüyüşü" ve Kudüs'ün işgal edildiği günün kutlanması kapsamında işgal altındaki Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.

Sabahın erken saatlerinde İsrail polisi gözetimi altında başlatılan baskınlarda bazı Yahudi yerleşimciler, ibadet etmeleri yasak olan Mescid-i Aksa'da dini ayinler düzenledi ve İsrail bayrakları sallayıp, İbranice marşlar söyledi.

Baskınlar sırasında Yahudi yerleşimcilere eşlik eden İsrail güçlerinin Aksa içerisinde ibadet eden Müslümanları kışkırttığı bildirildi.

"Yahudi yerleşimci gruplar polis desteği olmaksızın Mescid-i Aksa'ya giremez"

Middle East Eye'a (MEE) konuşan bir bölge sakini, yerleşimcilerin buraya kendi başlarına girmeye cesaretlerinin olmadığını ve bu sebeple yüzlerce İsrail güvenlik gücü personeli tarafından korunduklarını söyledi.

Yerel kaynaklara dayandırılan bilgilere göre, yoğun koruma ile çevrelenen binden fazla Yahudi yerleşimcinin baskınları esnasında en az dokuz Filistinli gözaltına alındı. Ayrıca İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa’da Türk vatandaşı olduğu ifade edilen bir kadını da gözaltına aldığı belirtildi.

Yüzlerce Yahudi yerleşimcinin katılım sağladığı ve sağlayacağı bayrak yürüyüşünün bugün akşam saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor. 1967 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal etmesi sebebiyle her yıl mayıs ayında gerçekleşen bayrak yürüyüşüne 16 bin aşırı milliyetçi Yahudinin Yafa ve Şam kapılarını kullanarak Kudüs'ün Eski Şehir mahallesinde yürüyüşlerini gerçekleştirecekleri ifade ediliyor.

Bölgede gerilim yükseliyor

Daha önce Kudüs'ün işgal edildiği günün 'kutlamalarına' katılan radikal Yahudiler, Filistinlilere ait dükkanlara saldırmış ve İslam ve Filistin karşıtı sloganlar atmıştı. Radikal Yahudilerin Kudüs genelindeki yürüyüşü halihazırda patlama noktasında olan gerilimleri artırıyor.

Kudüs'te Müslümanlara ve Hristiyanlara ait ibadethanelerin koruyucusu olarak bilinen Ürdün ile İsrail arasındaki anlaşmaya göre, Müslüman olmayan kimselerin Mescid-i Aksa içerisinde dini ritüellerini yapmasına ve İsrail sembollerinin kullanımına izin verilmiyor.

Geçmiş yıllardaki anlaşmada, Ürdün yönetimindeki bir vakfın izni olmaksızın bölgeye Müslüman olmayan kişilerin giremeyeceği belirtilse de 2003 yılından bu yana İsrail, polis eşliğinde aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesine müsaade ediyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.