Rusya cezaevine attığı Müslüman Kırım Tatarlarının ibadet hakkına engel oluyor

Rusya cezaevine attığı Müslüman Kırım Tatarlarının ibadet hakkına engel oluyor

Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'daki Akmescit cezaevinin yönetiminin Kırım Tatar siyasi tutsaklarının ibadet hakkını ihlal ettiği bildirildi.

Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’daki Akmescit (Simferopol) cezaevinin yönetiminin Kırım Tatar siyasi tutsaklarının ibadet hakkını ihlal ettiği bildirildi.

Avukat Rifat Yahin konu ile ilgili yaptığı açıklamada müvekkili Cemil Gafarov’un ibadet hakkı dahil temel insan haklarının ihlal edildiğini belirtirken, “Şu an o çok küçük hücreye yerleştirildi. Orada sadece pis bir klozete bakarak namaz kılmak mümkün. Bu da İslamiyet kurallarına göre kabul edilemez. Ben bu şartları müvekkilimin ibadet hakkının ihlali olarak görüyorum.” dedi.

Kırım Haber Ajansı'nın haberine göre, Gafarov’un söz konusu hücreye yerleştirilmesini bir baskı hamlesi olarak gördüğünü ifade eden avukat, “Bana göre bu eylemler bir cezalandırma. Gafarov kendisine gerekli sağlık bakımının sağlanmadığı konusunda şikayet dilekçesini vermeden önce o normal hücrede tutuluyordu.” diye kaydetti.

Daha önce, Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’da Kırım Tatarlarına yönelik gerçekleştirilen "Hizb-ut Tahrir Davası" kapsamında alıkonulan Cemil Gafarov’a ihtiyaç duyduğu ilaçların kendisine verilmediği ve gerekli sağlık bakımının sağlanmadığı bildirilmişti. 2017 yılının Şubat ayında ağır bir kalp krizini geçiren Gafarov hipertansiyon hastası.

Toplu baskın

Rusya'nın ilhak ettiği Kırım’da Kırım Tatarlarına yönelik gerçekleştirilen "Hizb-ut Tahrir Davası" bahanesiyle 27 Mart 2019 tarihinde, en az 25 Kırım Tatar ailesinin evine toplu baskın düzenlendi.

Baskın sonucunda 20 Kırım Tatarı gözaltına alındı. Ayrıca, evlerinde arama yapılan Kırım Tatarlarını desteklemek için evlerin yakınına gelen iki aktivist gözaltına alındı. Bunlardan birine 5 gün hapis cezası, diğerine ise 500 ruble para cezası verildi.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.