Rusya Kiev'i İran yapımı kamikaze İHA'larla vurdu

Rusya Kiev'i İran yapımı kamikaze İHA'larla vurdu

Rusya'nın İran üretimi insansız hava araçlarıyla perşembe günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'i vurduğu ifade edildi.

Rusya'nın İran'dan temin ettiği öne sürülen insansız hava araçlarıyla bugün sabah Ukrayna'nın başkenti Kiev'i hedef aldığı bildirildi.

New York Times'ın İranlı ve ABD'li kaynaklara dayandırdığı bir habere göre, "Muhacir-6" ve "Şahid" tipi çeşitli hava araçları Rusya'ya ulaşmıştı.

Öte yandan Rusya, sahada Ukrayna güçlerine karşı İran'dan satın aldığı insansız hava araçlarını kullanmaya başlamıştı.

Bölgeden servis edilen görüntülerde, İran yapımı Şahid-136 kamikaze İHA'nın enkazı elde edilmişti.

Bu gelişmeler üzerine Ukrayna, Tahran yönetiminin Rus güçlerine insansız hava araçları tedarik etme kararı üzerine İran'la diplomatik ilişkilerini azaltacağını söylemişti. Dahası Ukraynalı yetkililerin, İran'ın Rusya'ya İHA teslim ettiği gerekçesiyle ülkede eğitim gören İranlıları sınır dışı etme kararı aldığı iddia edilmişti.

İran yapımı İHA'larla Kiev hedef alındı

ABD merkezli Associated Press'in Kiev yönetimi yetkililerine dayandırdığı haberde, Rusya'nın İran'dan temin ettiği İHA'larla başkenti hedef aldığı belirtildi.

Aktarılan haberlerde Rusya'nın son saldırılarında Kiev'deki bazı askeri altyapı tesislerinin hedef alındığı belirtilmişti.

Saldırılarda can kaybı olduğuna dair bir açıklama yapılmadı.

Diğer taraftan Ukraynalı yetkililerin açıklamasında Rus güçlerin ülke genelinde yürüttüğü saldırılar sonucunda son 24 saat içerisinde 13 sivilin yaşamını yitirdiği, 37 sivilin de yaralandığı aktarıldı.

Yetkililer, Rusya'yı Ukrayna genelinde sivil yerleşim yerlerini hedef almakla suçluyor. Rusya tarafı ise askeri hedeflerin vurulduğunu öne sürüyor.

Ukrayna'nın güneyindeki Mıkolayiv bölgesi Valisi Vitali Kim, Rus bombardımanı neticesinde 5 katlı bir binanın çöktüğünü ve arama kurtarma faaliyetlerinin yaklaşık 6 saat sonrasında bina enkazından 11 yaşındaki bir çocuğun kurtarıldığını açıkladı.

Mıkolayiv Valisi Kim'e göre, Rusya bölgeyi S-300 füzeleriyle hedef aldı. Aslen bir hava savunma sisteminin parçası olan S-300 füzelerinin son dönemde Rusya tarafından kara bombardımanlarında kullanıldığı ifade ediliyor.

Rusya'nın hava ve kara saldırılarını artırması sonrasında Batılı ülkeler Ukrayna'ya hava savunma sistemi sağlama sözü vermişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Ukrayna'ya sağlanacak askeri yardımlar kapsamında hava savunma sistemlerinin bir 'öncelik' olduğunu vurgulamıştı.

ABD ve Almanya'nın ardından son olarak İngiltere, Ukrayna'ya hava savunma sistemi hibe edeceğini duyurmuştu.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.