Sisi'nin Mısır'ı Libya'ya askeri müdahalede mi bulunacak?

Sisi'nin Mısır'ı Libya'ya askeri müdahalede mi bulunacak?

Geçen hafta Libya dosyasıyla ilgili olarak birçok uluslararası tarafla temaslar yürüten Mısır Cumhurbaşkanlığı, Libya'da etkinliğini kaybetmemek için hızlı bir çözüm bulma niyetini ortaya koydu.

Mısır, Libya meselesine dair çabalarına hız verdi.

Geçen hafta Libya dosyasıyla ilgili olarak birçok uluslararası tarafla temaslar yürüten Mısır Cumhurbaşkanlığı, Libya'da etkinliğini kaybetmemek için hızlı bir çözüm bulma niyetini ortaya koydu. Darbeyle yönetime gelen Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Rusya, ABD, İtalya ve Almanya'dan üst düzey isimlerle gerçekleştirdiği temasların hedefinde de bu var.

Şarkul Evsat'ın haberine göre, Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bessam Radi dün yaptığı açıklamada, Sisi ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde Libya krizinin ele alındığını belirtti. Radi görüşmeye dair şunları söyledi:

“İki lider Libya’daki gelişmeleri ele aldı. Libya krizini çözüme kavuşturmak amacıyla iki ülke arasında ortak çabaların yoğunlaştırılması, silahlı milislerle ve terör örgütleriyle mücadele ve Libya’ya yasa dışı yabancı müdahalenin sonlandırılması konularında anlaşmaya varıldı.”

Libya krizi, geçen ay Türkiye ile UMH arasında imzalanan anlaşmanın ardından yeni bir dönemece girdi. Anlaşma, Türkiye'nin Akdeniz'deki güney kıyılarından Libya’nın kuzeydoğu kıyılarına uzanan bir ekonomik bölge oluşturmayı hedefliyor. Bu gelişme Batı ve Arap çevrelerinde ise tepkilere neden oldu.

Mısır’da Sina Yarımadası'nın güneyinde yer alan Şarm El Şeyh'te düzenlenen Dünya Gençlik Forumu oturumunda konuşan Sisi "Mısır, hiç kimsenin Libya'yı kontrol altına almasına izin vermeyecek” dedi. Sisi, UMH’nin Trablus milislerinin tutsağı olduğunu ve özgür bir iradesinin bulunmadığını savundu.

ABD ile işbirliği

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump ve Mısırlı mevkidaşı arasında iki gün önce gerçekleşen telefon görüşmesinde Kahire ve Washington’ın benimsediği ortak vizyona değindi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Trump ve Sisi, Libya'da dış ülkelerin istismarını reddetti. Ayrıca iki lider tüm tarafların çatışmayı çözmek için acil adım atması gerektiği konusunda mutabık kaldı" ifadelerine yer verildi.

Sisi, Trump ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde "Libya halkının güvenlik ve istikrarı sağlama iradesini harekete geçirme" konusunda Mısır'ın desteğini vurguladı. Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bessam Radi de Cumhurbaşkanı Sisi ve ABD Başkanı Trump'ın gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde bazı bölgesel konuların yanı sıra özellikle Libya'daki gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını açıkladı. Radi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mısır Cumhurbaşkanı, Libya Ulusal Ordusu’nun terörle mücadelede ve bölgesel güvenliği tümüyle tehdit eden silahlı örgütlerin ve milislerin faaliyetlerini engellemede oynayacağı rolün önemine vurgu yaptı. Sisi ayrıca Libya meselesinde dış müdahalenin sonlandırılması gerektiğinin altını çizdi. Mısır'ın temaslarında vurguladığı temel nokta dış müdahalenin sonlandırılmasıdır. Bunun yanı sıra Mısır, Libya’da istikrarın sağlanmasını da destekliyor. Sisi, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile iki gün önce gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde de Libya Ulusal Ordusu’na verdiği desteği yineledi. Cumhurbaşkanı Sisi, Libya'nın istikrarını ve güvenliğini desteklemek, Libya halkının iradesini harekete geçirmek ve aynı zamanda Libya Ulusal Ordusu’nun terörle mücadele çabalarında yanında yer almak ve sadece Libya için değil, bölgesel güvenlik ve Akdeniz bölgesi için de tehdit oluşturan terör örgütlerini ortadan kaldırmak gibi konularda Mısır'ın ilkelerini vurguladı.”

Sisi, Libya dosyasını Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde de gündeme getirdi. Mısır Cumhurbaşkanı, Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde Libya'nın birliği, istikrarı ve güvenliği konularında ülkesinin desteğini vurguladı. Libya’ya yasa dışı yabancı müdahalenin sonlandırılması gerektiğinin de altını çizdi.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.