Tobruk hükümeti: Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesi kabul edilemez

Tobruk hükümeti: Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesi kabul edilemez

Libya'nın doğusundaki Tobruk merkezli hükümeti, Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesi adımının 'kabul edilemez' olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi mevkidaşı Demetris Syllouris ile birlikte ortak açıklama yapan Tobruk merkezli hükümetin Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih İsa, Türkiye'nin eylemlerinin gerginliği artırdığını ve bölgeyi daha geniş ölçekte istikrarsızlaştırdığını iddia etti.

"Türkiye'nin Libya'ya asker gönderme isteği kabul edilemez bir durum." diyen İsa, "Böylesi istenmeyen bir müdahale, dostane bir ülkenin işlerinde karışıklığa neden olur." ifadelerini kullandı.

Salih ve Syllouris, Ankara'nın Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzaladığı 'Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'nı kınadıklarını da dile getirdi.

"Trablus hükümetinin anlaşma yapma yetkisi yok"

Ayrıca Tobruk merkezli hükümetin Temsilciler Meclisi Başkanı, Trablus hükümetinin Türkiye ile anlaşma yapma yetkisinin bulunmadığını öne sürdü. Söz konusu anlaşmanın önce Libya Meclisi'nde onaylaması gerektiğini kaydeden Akile Salih İsa, yaşanan süreci 'yasal dayanaktan yoksun, uluslararası hukukun açık bir ihlali' olarak tanımladı.

Kıbrıs Haber Ajansı, Salih'in Kıbrıslı yetkililer ile görüşmesi sırasında, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz el Serrac'ın kendi başına anlaşma imzalama yetkisinin bulunmadığını söylediğini aktardı.

Haberin devamında, Salih'in 'hükümetin işleyişi gereği Serrac'ın başkanlık konseyinin 9 üyesinin oybirliği ile olurunu alması ve bu anlaşmanın meclis tarafından da onaylanması gerektiği' ifadelerine yer verildi.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.