Akile Salih kimdir?

Akile Salih kimdir?

Türkiye'nin Libya'da karşılıklı diyalog süreci için Halife Hafter'in yerine Akile Salih'i kabul edeceği ifade ediliyor.

Türkiye, Libya'da diplomatik süreç için Halife Hafter'i meşru bir isim olarak kabul etmezken, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin başkanı olan isme sıcak bakıyor: Akile Salih.

Middle East Eye'a verdiği bir röportajda Libya'ya dair son durumu değerlendiren Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Hafter'i kabul etmeyeceklerini ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

"Hafter başarısız bir diktatördür ve biz onu hiçbir zaman meşru bir aktör olarak kabul etmedik. Rusya'nın desteğini de kaybetmek üzere. Libya'nın geleceğinde bir yeri olmayacak."

AK Partili İşler, Türkiye'nin Akile Salih'i müzakerelerde görmek istediğini de kaydetti:

"Siyasi müzakereler siyasetçilerle gerçekleştirilmeli. Bir siyasetçi olarak Akile Salih, özellikle bu sürece katkıda bulunmalı. Kapımız herkese açık. Ben son yıllarda Libya'nın doğusunu şahsi olarak üç kere ziyaret ettim ve her zaman siyasi bir çözüm için çalıştım. Akile Salih'in bu rolü müsbet bir şekilde yürütebileceğine inanıyorum."

Akile Salih kimdir?

Tam adıyla Akile Salih İsa el Ubeydi, Libya'nın doğusundaki Kubbe yerleşiminde 1944 yılında doğdu.

1970 yılında Bingazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

Akile Salih, Kaddafi döneminde yargı alanında faaliyet gösterdi. Ülkenin doğusundaki Beyda şehrinin de içerisinde yer aldığı Cebel el Ahdar bölgesinde savcı yardımcılığı (1971) ve savcılık (1974) görevlerini yürüttü. Aynı zamanda İstinaf Mahkemesi'nde görev aldı (1976).

199'da Derne İstinaf Mahkemesi'nde müfettiş sıfatıyla Hukuki Teftiş İdaresi'nin şefliğini yaptı. 

Kaddafi'nin devrildiği 2011 yılının ardından aktif siyaset içerisine giren Salih, Libya'da 2014 yılında düzenlenen seçimlerde meclise vekil olarak seçildi. Aynı zamanda meclis başkanlığına da seçilen Akile Salih'in Trablus'taki siyasi serüveni kısa sürdü.

akile.jpg

Akile Salih

Ülkede yaşanan kriz ve seçilen meclisin kabul edilmemesi üzerine meclis dağılmaya zorlanırken, Akile Salih, Trablus'taki seküler ağırlıklı diğer vekiller gibi Tobruk'a giderek burada Temsilciler Meclisi'nin kurulmasına ön ayak oldu.

Salih bu meclisin başkanlığına geldi. Süreç içerisinde Libya'nın doğusundaki Tobruk yönetiminin de facto lideri olarak anılmaya başlandı. Hafter ile ittifaka giden Temsilciler Meclisi'nin lideri olarak, bölgede Hafter'in faaliyetlerini savunsa da, dış aktörlere karşı ılımlı ve uzlaşılabilir bir görüntü çizdi. Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı sert bir söylem geliştirse de, müzakere edilebilir ve nisbeten meşru bir siyasi aktör addedildi.

Bağımsız bir aday olarak seçilen ve herhangi bir partiyle organik bağı olmayan Akile Salih, Libya'da olası siyasi sürecin öne çıkan isimlerinden biri olarak görülüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.