Somali'de ABD ve Türkiye Eş Şebab'a karşı

Somali'de ABD ve Türkiye Eş Şebab'a karşı

Mogadişu yönetiminin El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'a karşı ilan ettiği topyekün savaşa ABD ve Türkiye de iştirak ediyor.

ABD Mogadişu yönetimine destek olarak son dönemde Eş Şebab'a yönelik hava saldırılarını artırdı.

Son olarak ABD Afrika Komutanlığı'ndan (AFRICOM) yapılan açıklamada, Mogadişu yönetimi ile koordinasyonlu olarak ABD'nin 1 Ekim tarihinde başkent Mogadişu'nun yaklaşık olarak 370 kilometre güneybatısında yer alan Orta Cuba'daki Cilib bölgesinde Eş Şebab'a ait bir noktayı hava saldırısıyla hedef aldığı belirtildi.

AFRICOM ayrıca yapılan ilk değerlendirmelerde hava saldırılarında Eş Şebab'a bağlı bir liderin öldürüldüğü sonucuna varıldığını duyurdu.

ABD hava saldırılarında herhangi bir sivil kaybı yaşanmadığını iddia ederken öldürülen Eş Şebab liderinin kimliğini açıklamadı.

ABD böylece 2022 yılında cihat yanlısı gruba karşı 7'nci hava saldırısını düzenlemiş oldu.

ABD ordusu ayrıca son dönemde çatışmaların yoğunlaştığı Hiran bölgesinde Mogadişu yönetiminin talebi doğrultusunda 18 Eylül'de Eş Şebab'a yönelik düzenlediği bir hava saldırısında cihat yanlısı gruba bağlı 27 kişinin öldürüldüğünü öne sürmüştü.

Mogadişu yönetimine bağlı Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yine 1 Ekim'de uluslararası ortaklarla müşterek gerçekleştirilen operasyonda Eş Şebab liderlerinden Abdullah Nadir'in öldürüldüğü kaydedildi.

Mogadişu yönetimi Eş Şebab lideri Nadir'in uzun bir süredir peşindeydi.

Öte yandan Eş Şebab Hareketi, ABD ve Mogadişu yönetiminin saldırılarına karşılık olarak Hiran bölgesinin Beledveyne şehrinde Somalili güçlere ait bir askeri üssü hedef almış ve yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre çıkan çatışmalarda aralarında yerel yöneticilerin, askerlerin ve milislerin de bulunduğu en az 50 kişinin öldüğü ifade edilmişti.

Son dönemde Türkiye'nin Somali'ye tedarik ettiği Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları da Mogadişu yönetimi tarafından Eş Şebab'a karşı kullanılıyor.

Diğer yandan Türkiye'nin Somali'de Eş Şebab'a karşı savaşan Mogadişu yönetimi güçlerine özel askeri eğitimler verdiği biliniyor. Bu askeri güçler Türkiye'de aldıkları eğitimlerin ardından Somali'ye gönderilerek gerçekleştirilen özel operasyonlara katılıyorlar.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.