Mogadişu yönetimi ve Etiyopya'dan ilişkileri güçlendirme adımı

Mogadişu yönetimi ve Etiyopya'dan ilişkileri güçlendirme adımı

Mogadişu yönetimi lideri Hasan Şeyh Mahmud, ilişkileri güçlendirmek üzere 28 Eylül'de Etiyopya'ya bir ziyarette bulundu.

Etiyopya'ya 2 günlük resmi ziyaretinde Başbakan Abiy Ahmed ile bir araya gelen Mahmud, iki ülke arasındaki ilişkileri ve Birleşmiş Milletler'in Somali'ye uyguladığı ambargoyu ele aldı. Somalili ve Etiyopyalı liderler ayrıca iki ülkenin cihat yanlısı gruplara karşı etkin bir şekilde mücadele etme ihtiyacına parmak bastı.

Görüşmelerin ardından ikili, 10 maddeden oluşan bir anlaşmayı imzaladı.

Mahmud ve Abiy tarafından imzalanan bildirinin, "her iki ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygılı bir ortam oluşturmak için iki ülke arasındaki bağları ve ilişkileri teşvik etmek ve güçlendirmek" esasları üzerinde şekillendiği bildirildi.

İki lider ayrıca, Mogadişu yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 30 yılı aşkın süredir Somali'ye uyguladığı silah ambargosu kaldırılması talebini yineledi.

Somalili lider Mahmud ve Etiyopya Başbakanı Ahmed'in görüşmelerinde, silah ambargosunun kaldırılmasının Mogadişu yönetiminin El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'a karşı topyekün savaşında yararlı olacağı kanaati dile getirildi.

İç savaş sırasında savaş ağalarının ülkede hakimiyet kurmasını engellemek amacıyla Birleşmiş Milletler, 1990'lı yılların başında Somali'nin doğrudan silah satın alımını yasaklamıştı.

Somali'nin mevcut şartlarda BMGK'nın onayı dahilinde belirli silahları satın alabildiği biliniyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.