Mogadişu yönetimi Eş Şebab'a karşı "topyekun savaş" ilan etti

Mogadişu yönetimi Eş Şebab'a karşı "topyekun savaş" ilan etti

Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, önümüzdeki süreçte Somali'nin güvenlik modelinin nasıl şekilleneceği hakkında bilgi verdi.

El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'ın Somali'nin başkenti Mogadişu'da üst düzey hükümet yetkililerinin kaldığı Hayat Otel'e 19 Ağustos tarihinde yaklaşık 30 saat boyunca gerçekleştirdiği saldırılar sonrası Mogadişu yönetimi Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud bir dizi açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Eş Şebab'a karşı topyekün bir savaş ilan edildi.

Açıklamada "teröristler tarafından yürütülen her saldırıda değerli insanların kayıp verildiği" belirtilirken Somali halkının sürekli ölümlerle yüzleşip yas tuttuğunun farkında olunduğu kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, "barışı baltalamaya çalışan zalimlere karşı topyekün bir savaş hazırlığına girilmesi çağrısında bulunan" Hasan Şeyh Mahmud, "halkımızı katleden teröristlerin kontrol ettiği alanları özgürleştirinceye dek onları zayıf düşürmeye kararlıyız." ifadesini kullandı.

"Eş Şebab'a karşı planlar devrede"

Söz konusu açıklamada kullanılan ifadelerin Mogadişu yönetimi için öncelikli bir konu olduğunu belirten Mahmud ayrıca Eş Şebab'a karşı belirlenen 'stratejik planın' hazırlık ve uygulanma aşamasının devam etmekte olduğunu kaydetti.

Ancak Mahmud bahsi geçen plan hakkında detaylı bir bilgi vermedi.

Dahası Cumhurbaşkanı Mahmud, "Somali'nin, ülkeyi, halkı ve bölgeyi baskı altına alan düşmanı bozguna uğratacağını" söyledi.

Eş Şebab'ın eski sözcüsü olan, sonradan ise saf değiştirerek Mogadişu hükümetine katılıp Vakıflar ve Din İşleri Bakanı olarak atanan Muhtar Robov pazar günü, cihat yanlısı gruba karşı "ortak mücadele çağrısında" bulunmuştu.

Eş Şebab, son dönemde ülke genelinde saldırılarını ve etki alanını artırıyor.

Bu etki alanları Somali'nin sınırındaki Etiyopya'ya da uzanmış ve bu ülkede hükümet güçleriyle bağlantılı yerel milislere yönelik geniş kapsamlı saldırılar gerçekleştirilmişti.

Mogadişu hükümeti Cumhurbaşkanı Mahmud'un gruba karşı topyekun bir savaş ilan etmesi beraberinde Eş Şebab ile yaşanacak çatışmaların yakın bir süreç içerisinde şiddetlenebileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.