Somaliland Mogadişu yönetimiyle 'köprüleri attı'

Somaliland Mogadişu yönetimiyle 'köprüleri attı'

Somaliland yönetimince yapılan açıklamada, özerk bölgenin Somali ile yeniden birleşmeyi tartışmak gibi bir "planı olmadığı", bunun yerine "ayrı ayrı ilerlemenin" yollarını tartışacakları belirtildi.

Somaliland bölgesi, Somali ile birleşme konusunu görüşmeyi planlamadığını belirtti. Böylece Somaliland, iki yönetim arasında "birleşme ara bulucusu" olarak hareket edeceğini söyleyen Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni'yi yalanlamış oldu.

Somaliland hükümeti 1991 yılında Somali'den özerklik ilan etmiş ancak bağımsızlık konusunda uluslararası tanınma elde edememişti.

Somaliland hükümeti Pazar günü geç saatlerde yaptığı açıklamada "Somaliland ve Somali arasında gerçekleşecek herhangi bir diyalog birleşmeyi değil, daha önce birleşmiş olan iki ülkenin ayrı ayrı nasıl ilerleyebileceğini tartışacaktır" ifadelerini kullandı.

Güneydeki Mogadişu yönetimi Eş Şebab ile çatışmalar yaşarken, otuz yılı aşkın bir süredir büyük ölçüde çatışmasız bir dönem geçiren Somaliland, "Somali ile birliği tartışmak için diyalog planları olmadığını" söyledi.

Somali'nin yarı özerk Puntland eyaleti ile Somaliland sınırı boyunca uzanan tartışmalı bölgelerdeki bazı aşiret büyükleri Somaliland yerine Puntland'ın bir parçası olmak istediklerini ifade ediyorlar.

Şubat ayında Las Anod kasabası ve çevresinde Somaliland güçleri ile silahlı milisler arasında şiddetli çatışmalar patlak vermişti.

Uganda Devlet Başkanı Museveni'nin açıklaması Somaliland Özel Temsilcisi Jama Musse Jama ile görüşmesinden bir gün sonra geldi ve "Somali ve Somaliland ülkeleri için refah istiyorlarsa kimlik politikalarını bir kenara bırakmalılar" dedi.

Somali'nin güney kesimindeki Mogadişu yönetimi ise Somaliland'ı Somali'nin ayrılmaz bir parçası olarak görmeyi sürdürüyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

katki.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.