Somalili gazeteciler Mogadişu yönetiminin baskısı altında

Somalili gazeteciler Mogadişu yönetiminin baskısı altında

Mogadişu yönetimi, yerel bir radyo istasyonuna düzenlediği baskında 4 gazeteciyi gözaltına aldı.

Somali'de Mogadişu yönetiminin basın kuruluşlarına ve gazetecilere yönelik baskısı sürüyor.

Mogadişu yönetimi son olarak Somali'deki basın mensuplarına ve gazetecilere, El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab ile ilgili haberleri yayımlamadan önce içeriklerini hükümet yetkililerine sunulmasına ilişkin bir talimat gönderdi.

Somalili gazetecilerin, Mogadişu yönetimi destekli kabile milislerinin maaşlarının ödenmemesi sebebiyle bazı kırsal bölgelerden çekilmesinin ardından Eş Şebab'ın bu bölgelere ilerlediğine ilişkin haberler yayımlaması sonrasında Mogadişu yönetimi güvenlik güçleri, 22 Aralık'ta Hiran bölgesinde bulunan Beledveyne'deki Radio Hiiraanweyn'in ofisine baskın düzenledi.

321074846-866819004657283-2472384244812212617-n.jpg

Mogadişu yönetimine bağlı polisin, haberi yapan Radio Hiiraanweyn'in ofisini kapattığı, burada çalışan 4 basın mensubunu gözaltına aldığı bildirildi.

Somali Gazeteciler Sendikası (SJS), Somali Medya Derneği (SOMA) ve Somali Gazetecilerin Güvenliği Mekanizması (SMSJ), Mogadişu yönetimi polisinin söz konusu basın kuruluşuna düzenlediği baskını kınayarak, gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.

SJS, SOMA ve SMSJ ayrıca haberlerin yayımlanmadan önce içeriğinin Mogadişu yönetiminin onayına sunulmasına ilişkin yönetmeliği "sansür politikalarına" benzetti ve bu karardan endişeli olduklarını vurguladı.

Mogadişu yönetiminin Eş Şebab'a karşı topyekun savaş başlatmasından bu yana Somalili gazeteciler üzerinde baskıyı artırmış durumda.

Öte yandan Mogadişu yönetiminin Eş Şebab tarafından düzenlenen saldırıları haberleştirmesine yasak getirdiği biliniyordu.

Somalili birçok gazetecinin güvenliğinden endişe ettiği bildiriliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.