"Mogadişu yönetimi gazetecileri hapsetmeye başladı"

"Mogadişu yönetimi gazetecileri hapsetmeye başladı"

Mogadişu yönetimi, yeni basın yönetmeliğini eleştiren bir gazeteciyi gözaltına aldı.

Mogadişu yönetiminin, Somalili gazetecilerin ülkede El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab tarafından düzenlenen saldırıları haberleştirmesine yasak getirmesi sonrası yönetimin yeni 'basın kısıtlamalarını' eleştiren önde gelen yerel bir gazeteci tutuklandı.

Somali Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Abdalla Ahmed Muumin yaptığı bir açıklamada Mogadişu yönetiminin Eş Şebab'ın saldırılarını haberleştirme yasağının gazeteci haklarını ve basın özgürlüğünü hiçe saydığını ifade etmişti.

Söz konusu açıklamalarının ardından Muumin, 10 Ekim'de Mogadişu yönetimine bağlı istihbarat güçlerince başkentte tutuklandı.

Öte yandan istihbarat güçleri, Somali Gazeteciler Sendikası ofisine baskın düzenledi.

Muumin'in tutuklanması sonrası birçok Somalili gazeteci, Mogadişu yönetiminin bu hareketini kınayan açıklamalar yayımladı.

ABD'nin Somali Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada ise, ABD'nin Mogadişu yönetimini ve yerel basın kuruluşlarını, gazetecilerin güvenliğini ve haber yapma özgürlüğünü sağlamak için birlikte çalışmaya çağırdı.

ABD'nin Somali'deki yönetimin basına yönelik müdahalelerine rağmen bu hükümetle iş birliğine devam etmesi dikkat çekiyor.

Mogadişu yönetimine bağlı Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Eş Şebab'ın saldırı ve faaliyetlerinde kendi çabalarını yücelttiğini kaydedilirken, bunlara dair haberlerin "grubun propagandasını yaptığı" ileri sürülmüştü.

Somalili gazeteci Muumin ise bu yasağın, ülkedeki gelişmeler konusunda gazetecileri baskılayacağını ve eleştirilerin susturulmasına yol açacağını söylemişti.

Eş Şebab ise ülkedeki basın mensuplarına yaptığı çağrıda, gazetecilerden “tarafsız bir şekilde işlerini yürütmelerini" talep ederken "bu konuda dürüst bir tavır takınmalarını" istemişti.

Mogadişu yönetiminin, yeni basın yönetmeliğinin yayımladığı günden bu yana Eş Şebab ile bağlantısı olduğu iddiasıyla onlarca sosyal medya hesabının ve internet sitesinin kapatıldığı bildiriliyor.

Hasan Şeyh Mahmud lideriğindeki yönetimin talimatı doğrultusunda Somali internet sağlayıcıların Eş Şebab ile ilgili gelişmeleri paylaşan sitelere erişim engeli getireceği aktarılıyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.