Somali'nin kuzeyinde iç savaş: Kriz büyüyor, onlarca ölü var

Somali'nin kuzeyinde iç savaş: Kriz büyüyor, onlarca ölü var

Somali'nin kuzey kesimindeki Las Anod bölgesinde Somaliland ve Puntland güçleri arasında çatışmalar şiddetleniyor.

(Fotoğraf: Qoriley)

Somali'nin kuzeyi yeni bir çatışma ortamına sahne oluyor.

Bir süredir gerilimin yükseldiği Las Anod bölgesindeki çatışmaların iç savaşa evrildiği ve onlarca kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre bölgedeki yoğun çatışmalar 8 gündür devam ediyor.

Somaliland yönetimine bağlı güçler kısa bir süre önce çekildikleri Las Anod şehri ve çevresine yönelik saldırılar yürütüyor.

Bölge kaynakları Somaliland güçlerinin şehri ele geçirerek Puntland yönetimi birliklerini bölgeden çıkarmayı amaçladığını ifade ediyor. Puntland güçlerine yerel milis grupların da destek verdiği öne sürülüyor.

Öte yandan Mogadişu yönetiminin de Las Anod çevresinde etkisini artırmak istediği ve bu kapsamda adımlar atabileceği kaydediliyor. Bu durumun Somali'de üç ana aktörün dahil olduğu geniş kapsamlı bir iç savaşa yol açmasından endişe ediliyor.

Şimdiye kadar onlarca kişinin çatışmalarda öldüğü, ölenler arasında askeri güçlerin yanı sıra sivillerin de bulunduğu belirtiliyor.

Şehrin konumu:

Ne olmuştu?

Birkaç ay önce bölgede sokağa dökülen göstericiler Somaliland yönetiminin Las Anod bölgesini "zorla işgal ettiğini" savunurken yönetimin bölgede güvenliği sağlayamadığını ifade ediyordu.

Bölgede gerilimin artmasının ardından Somaliland güçleri Las Anod şehrini terk etmişti. Tansiyonun yükselmesinin Puntland ile Somaliland arasında çatışmalara yol açmasından endişe ediliyordu.

Somaliland güçleri 2007 yılında Puntland'a bağlı birlikleri mağlup ederek bölgeden çıkarmış ve şehri ele geçirmişti.

İki bölge arasındaki alanlar halen taraflar arasında sınır ihtilaflarına yol açıyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.