Sudan'da taraflar ülkenin en büyük silah fabrikası için savaşıyor

Sudan'da taraflar ülkenin en büyük silah fabrikası için savaşıyor

Sudan'da darbe girişimini gerçekleştirmekle suçlanan HDK, ülkedeki en büyük silah fabrikasını ele geçirdiğini iddia ederken düzenli ordu bu iddiaların asılsız olduğunu ve bölgede çatışmaların devam ettiğini öne sürdü.

Sudan'da darbe girişimini gerçekleştirmekle suçlanan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) başkent Hartum'da ilerleme sağladığını öne sürüyor.

HDK tarafından dün yapılan açıklamada, başkent Hartum'un güneyindeki Yermuk askeri tesisinin tamamen ele geçirildiği iddia edildi.

Düzenli ordu ile HDK güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı ve ülkenin en büyük silah ve mühimmat üretimi fabrikası olan Yermuk askeri tesisinin darbe girişimini gerçekleştirmekle suçlanan Muhammed Hamdan Dagalo'ya bağlı askeri güçlerce kontrol altına alındığı belirtiliyor.

HDK güçlerinin bölgeyi kontrol altına almasının ardından kutlama yaptığı görülüyor.

Sudan'da düzenli ordunun HDK güçlerinin ilerlemelerini durdurmak için tesise yönelik hava saldırısı düzenlediği ve bunun sonucunda bölgeden dumanlar yükseldiği ifade ediliyor.

HDK'nin tesisleri ele geçirdiği açıklamalarının aksine düzenli ordu tarafından çarşamba günü akşamı tarafından yapılan açıklamada, bölgede çatışmaların devam ettiği ve tesisin tamamen HDK'nin kontrolüne geçmediği duyuruldu.

Sudan'da çatışmalar

Sudan'da darbe içinde darbe girişiminin ardından başlayan çatışmalar halen devam ediyor.

General Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri 15 Nisan günü General Abdulfettah el Burhan öncülüğündeki cuntaya karşı darbe girişiminde bulunmuştu.

Darbe girişimi sonrasında çıkan çatışmalarda başta başkent Hartum olmak üzere Sudan'ın birçok bölgesi savaş alanına döndü.

Çatışmaların başlamasının üzerinden 45 günden fazla süre geçse de ülkede gerilim sona ermiş değil.

Taraflar arasında birçok kez ateşkes ilan edilmesine rağmen söz konusu ateşkeslere genel olarak riayet edilmedi.

Ülkede çatışmaların devam etmesinin insani krizi derinleştirmesinden ve Sudan'da parçalanmaya yol açmasından endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.