Sudan'daki çatışmalarda bölgesel aktörler hangi tarafları destekliyor?

Sudan'daki çatışmalarda bölgesel aktörler hangi tarafları destekliyor?

Sudan'daki çatışmalarda bazı bölgesel aktörlerin çatışmaların taraflarını desteklediği öne sürüldü.

Bölgesel aktörlerin, Sudan'da meydana gelen darbe girişimi sonucu süren çatışmalarda tarafları desteklediği iddia edildi.

Wall Street Journal'ın haberine göre, Libya'daki Halife Hafter, Sudan'da darbe girişimini gerçekleştiren "Hemidti" lakaplı General Muhammed Hamdan Dagalo öncülüğündeki Hızlı Destek Kuvvetleri'ne yardım sağlarken Mısır ise Sudan'daki Abdulfettah Burhan liderliğindeki mevcut askeri cunta yönetimine destek verdi.

Haberde, Halife Hafter'in Hızlı Destek Kuvvetleri'ne askeri teçhizat yüklü en az bir uçak gönderdiği, Mısır'ın ise cunta yönetimine savaş uçakları ve askeri pilot sağladığı belirtildi.

Kamoyuna savaşın sonlanması gerektiği çağrısı yapan Mısır'ın Sudan'da çatışmalar başlamadan hemen önce cuntaya savaş uçakları gönderdiği, çatışmaların başlamasından hemen sonra da ek pilot gönderdiği iddia edildi.

Sudan ordusundan bir yetkili, Mısır'a ait bir savaş uçağının pazartesi günü cunta karşıtı Hızlı Destek Kuvvetleri kontrolündeki mühimmat deposunu imha ettiğini ileri sürdü.

Çatışmaların başlaması sonrasında Hızlı Destek Kuvvetleri, çok sayıda Mısırlı askeri gözaltına aldığını açıklamıştı. Daha sonra Mısırlı askerlerin Kahire'ye gönderildiği ifade edilmişti. Mısır yönetimi gözaltına alınan ordu personellerinin Sudan'da askeri bir tatbikat için bulunduğunu öne sürmüştü.

Dünya Sağlık Örgütü, Sudan'da darbe girişiminden bu yana devam eden çatışmalarda en az 295 kişinin hayatını kaybettiğini ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.