Sünniler Irak'ta patlak veren protestoların neresinde?

Sünniler Irak'ta patlak veren protestoların neresinde?

Irak'ta hükümet karşıtı protestolar devam ederken, Sünni halk çoğunlukla gösterilere katılma konusuna çekinceli yaklaşıyor.

Irak'ta hükümet karşıtı protestolar devam ederken, Sünni halk çoğunlukla gösterilere katılma konusuna çekinceli yaklaşıyor.

Irak'ta ve bölge genelinde önemli bir gündem maddesi haline gelen gösteriler işsizlik, yoksulluk, sosyal hizmetlerin yokluğu gibi sebeplerle başlamıştı.

Gösterilerde Bağdat hükümetinin yanı sıra İran ve İran destekli Şii milisler de öfkenin hedefindeydi.

Şimdiye kadar gösterilerde 100'ü aşkın sivil öldürüldü.

Sünniler gösterilerin neresinde?

ABD'nin 2003 yılındaki işgalinin ardından ciddi ölçüde ülke yönetiminde söz sahibi olmaktan uzak kalan ve marjinalleştirilen Sünni halk, IŞİD'in ardından daha büyük sorunlar yaşamaya başlamıştı.

2015'in ardından günden güne İran destekli Şii milis güçlerin insafına kalan Sünni Iraklılar, ülkede olumlu bir değişimi en çok arzulayan kitlelerin belki de başında geliyor.

Büyük çoğunluğu IŞİD'e karşı savaşta tahrip olan yerleşimlerde yaşayan, keyfi olarak tutuklanan ve temel hizmetlerden yoksun durumda bulunan Sünni halk, buna rağmen gösterilere iştirak etmekten kaçınıyor.

Irak'ın Anbar, Salahaddin, Kerkük ve Musul gibi illerinde yaşayan Sünni kesim, değişim fikirlerini daha çok internet üzerinden anonim olarak ifade etme taraftarı.

"Etiketlenmekten korkuyorlar"

Middle East Eye'ın haberine göre, Sünni kesim "IŞİD sempatizanı" ve "aşırıcı" olarak nitelenerek insan hakları ihlallerine maruz kalmaktan çekindiği için sokağa çıkmıyor.

Musullu bir aktivist olan Tahani Salih, Middle East Eye'a şunları söyledi:

"Musullular hala IŞİD'den geriye kalan yıkımın acısını çekiyor. Hükümet ise bizi görmezden gelmekten başka bir şey yapmadı. Eğer protesto düzenlersek, IŞİD sempatizanı, Suudi, Baasçı gibi yaftalanma riskiyle karşı karşıyayız."

Salih, aynı zamanda gösterilerin bu şekilde etiketlenerek olumsuz etkilenmemesi için de protestolara iştirak etmediklerini, internet üzerinden desteğe devam ettiklerini belirtti.

Hükümet ise bu çabalara karşı internet erişimini kesme hamlelerinde bulunuyor.

Şimdiye dek Sünni kesimin sokağa çıkmadığını söylemek mümkün.

Devam eden gösterilerin bir değişimle sonuçlanması halinde, Iraklı Sünnilerin mağduriyetinin sona erip ermeyeceği ise merak konusu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.