Suriye: Dürziler Esed rejimine isyan mı edecek?

Suriye: Dürziler Esed rejimine isyan mı edecek?

Suriye'nin Dürzi yoğunluklu Suveyde vilayetinde halk, Esed rejimi güçlerinin halka karşı çeşitli suçlar işlediğini belirterek isyan tehdidinde bulundu.

Suriye'nin güneydeki Suveyde vilayetinde Dürzilerle Esed rejimi arasında gerginliklerin sürdüğü belirtiliyor.

Suveyde'de Dürzilerden oluşan "Onurlu Adamlar Hareketi" Esed rejimi asker ve milislerinin Suveyde'de yerleşim birimlerinde dolaşarak halka karşı suçlar işlediğini belirtti ve çekilmelerini talep etti. "Onurlu Adamlar Hareketi" aksi takdirde isyan tehdidinde bulundu.

Yerel kaynaklar bölgedeki gerginliğin Esed rejimi güçlerinin geçtiğimiz hafta bazı Suveydelileri kaçırıp ailelerinden fidye istemeleri üzerine arttığı, bölgede çatışmaların başladığını iddia ediyorlar.

Suriye'nin Suveyde vilayeti, gerginliğin sürdüğü Dera'ya komşu olması nedeniyle stratejik bir önem taşıyor. Esed rejiminin Suriye'nin güneyindeki muhalefeti tamamen bastırması durumunda Rusya ve İran'ın da katılımıyla İdlib saldırısına girişmesi bekleniyor.

Suriye Savaşı öncesinde 375 bin nüfusa sahip bu vilayetin nüfusunun %85-90'ını İslam dışı bir azınlık sayılan Dürziler oluşturuyor. Dürzilerin Suriye nüfusuna oranının ise %3'e yakın olduğu belirtiliyor. Suveyde'deki Dürziler Suveyde'nin Dürzilerce yönetilen özerk bir bölge olmasını talep ediyorlar.

Lübnan Dürzilerinin lideri Velid Canbolat'ın 1970'li yıllardan beri Esed rejimine karşı olması ve Suriye Devrimi'nin başında Suriyeli Dürzilerden Esed rejimine muhalif tavır takınmalarını istemesi Suveyde'deki Dürzilerle Esed rejiminin arasını açmıştı. Dürziler iç savaş boyunca silahlı isyana girişmemiş ama Esed rejimini de desteklememişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.