Suriye'de ateşkes bilmecesi: HTŞ lideri Cevlani 'savaşa devam' dedi

Suriye'de ateşkes bilmecesi: HTŞ lideri Cevlani 'savaşa devam' dedi

İdlib'de yaptığı basın toplantısında Cevlani, özellikle Esed rejiminin bölgeye yönelik saldırıları ve gündeme gelen son ateşkes girişimini yorumladı.

Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteren muhalif gruplardan, Türkiye, ABD, Rusya gibi aktörlerin terör örgütü listesinde yer alan Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Cevlani, Suriye'de yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

İdlib'de yaptığı basın toplantısında Cevlani, özellikle Esed rejiminin bölgeye yönelik saldırıları ve gündeme gelen son ateşkes girişimini yorumladı.

HTŞ lideri Cevlani'nin ifadelerinden satır başları:

- Rusya ve Esed rejiminin İdlib'e yönelik son saldırısının başarısız olduğunu söyleyen HTŞ lideri, bu başarısızlığın en önemli ayağının, birlikte hareket eden muhalif gruplar ve bölge halkı olduğunu ifade etti. 

- Cevlani'nin açıklamalarının önemli bir kısmını Esed rejiminin mevcut durumuna dair ifadeler oluşturdu. Cevlani Esed rejimi güçlerinin düzenli ordu kuvvetini kaybettiğini, milis birlikler gibi hareket ettiklerini, Rusya'nın şiddetli bombardımanlarına rağmen karada ilerleme gösteremediklerini savundu.

- Cevlani'nin üzerinde durduğu bir diğer konu da Suriye savaşının ekonomik boyutuydu.

HTŞ lideri Cevlani Esed rejiminin ekonomik olarak zorlandığını ve parçalandığını söylerken, "Rusya ve İran'ın Suriye'nin kaynaklarını sömürdüğünü" dile getirdi.

Cevlani Rusya'nın Suriye'deki Tartus limanını, fosfat, petrol ve gaz kaynaklarını elde ettiğini, İran'ın ise gayrimenkulleri ele geçirdiğini belirtti.

- HTŞ liderinin değindiği konular arasında dikkat çekici bir diğer konu da Sudan'ın devrik lideri Ömer el Beşir konusuydu.

Cevlani, Rusya'nın Esed rejimine siyasi olarak meşruiyet kazandıramadığını söylerken El Beşir örneğini kullandı.

Cevlani, El Beşir için "Ömer el Beşir gibi, rejimle olumlu ilişkiler geliştirme girişiminde bulunanlara da Suriye devriminin ateşi dokundu." dedi

- HTŞ lideri açıklamalarında yabancı savaşçılardan övgüyle bahsetti. Cevlani, "muhaliflerin kontrolündeki bölgenin savunulmasında yabancı savaşçıların büyük rol oynadığını, onların da Suriye'nin ayrılmaz bir parçası olduğunu" savundu.

- Cevlani'nin değindiği bir diğer dikkat çeken konu ateşkes girişimleriydi.

Astana toplantısında "muhaliflerin askeri zaferinin çalınmaya çalışıldığını" iddia eden Cevlani, siyasi anlaşmaların Suriye krizine çözüm olmayacağını dile getirdi.

Esed rejiminin son çatışmalarda ağır darbe aldığını ve bu sebeple ateşkes ilan ettiğini söyleyen HTŞ lideri, Esed rejiminin kendisini toparladığında yeniden saldırılara başlayacağını öne sürdü.

- Ateşkes görüşmelerinde öne çıkan bir konu, muhaliflerin cephe hattından 20 kilometre çekilmesi meselesiydi. Cevlani, lideri olduğu HTŞ'nin bu şartı reddettiğini, bölgeden çekilip rejimin istediği mevzilere konuşlanmayacaklarını söyledi.

Cevlani aynı zamanda Rus askerlerinin de muhaliflerin kontrolündeki bölgeye girmesine müsade etmeyeceklerini ifade etti.HTŞ liderinin açıklamaları, Suriye'de çatışma ortamının devam edeceği şeklinde yorumlanıyor.

Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki bölgede en etkin olan silahlı grup HTŞ. Bölgeyi idari olarak da HTŞ destekli Kurtuluş Hükümeti yönetiyor.

Tahrir el Şam Heyeti ABD, Türkiye, Rusya ve İran gibi bölgedeki başat aktörlerce terör örgütü kabul ediliyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.