Suriye'de Esed rejimi 135 bin kişiyi alıkoydu

Suriye'de Esed rejimi 135 bin kişiyi alıkoydu

Suriye iç savaşının patlak verdiği Mart 2021 ile Ağustos 2022 tarihleri arasında tutuklanan 154 bin Suriyelinin halen gözaltında olduğu veya zorla kaybedildiği açıklandı.

Suriye İnsan Hakları Ağı'nın (SNHR) raporuna göre, 11 yıllık iç savaş sürecinde 154 bin 398 Suriyeli, çatışmaların taraflarınca ya halen gözaltında tutuluyor ya da zorla kaybedilmiş durumda.

30 Ağustos Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü’nde ulaşılamayan Suriyeliler hakkında bir rapor yayımlayan SNHR, alıkonmaların büyük çoğunluğunun Rusya ve İran destekli Esed rejimi güçlerince gerçekleştirildiğini açıkladı.

Buna göre Esed rejimi 11 yıl içerisinde toplamda 135 bin 253 kişiyi zorla alıkoydu.

Esed rejiminin gözaltında tuttuğu ya da zorla kaybettiği kişilerin 3 bin 684'ünü çocuklardan 8 bin 469'u ise kadınlardan oluşuyor.

Esed rejiminin zaman zaman gözaltı durumundaki Suriyelileri serbest bırakıp, daha sonra kısa bir süre içerisinde yeniden tutukladığı biliniyor.

SNHR yayımladığı raporda, Esed rejiminin alıkoyduğu kişiler hakkında 2011 yılından bu yana çıkarttığı genel af yasalarının, Suriyelilerin serbest bırakılmasıyla sonuçlanmadığı vurgulanıyor.

Mart 2018 tarihinden bu yana Esed rejiminin zorla kaybettiği Suriyelileri nüfus hizmetleri bölümüne 'ölü' olarak kaydettiği biliniyor. Ölü olarak sisteme geçirilen bu kişilerin naaşı ne ailesine teslim ediliyor ne de ölümleri hakkında detaylı bilgiler paylaşılıyor.

Raporda, 751'i çocuk 523'ü kadın dahil 4 bin 224 sivilin PKK'nın Suriye uzantısı YPG tarafından hala tutuklu halde bekletildiği veya cebri kaybedildiği ifade ediliyor.

Öte yandan 319 çocuk ve 225 kadın dahil olmak üzere 8 bin 684 Suriyelinin IŞİD tarafından zorla kaybedildiğinin belirtildiği raporda 46'sı çocuk 44'ü kadın 2 bin 373 Suriyelinin Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) tarafından tutuklu halde bekletildiği veya zorla kaybedildiği ifade edildi.

Mevcut durumda tutuklu halde olan veya zorla kaybedilen Suriyelilere ulaşılamıyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.