Suriye'de muhaliflere yönelik suikastlere dair rapor

Suriye'de muhaliflere yönelik suikastlere dair rapor

Suriye'da son süreçte günden güne artan suikastler, muhalif unsurlara önemli ölçüde zarar veriyor.

Rusların Suriye’ye müdahalesi ve sonrasında küresel ve bölgesel güçlerin Suriye sahnesine dair değişen siyasi duruşları, silahlı muhalif grupların durumunu askeri olarak kötüleştirirken bölgede uygulamaya koyulan suikast stratejileri büyük oranda bölgeyi sarsıyor.

Bu açıdan bakıldığında yaşanan suikastler ilk olarak bölgede önemli oranda güvenlik açığı olduğunu gösteriyor. İkinci olarak bölge hakkında dile getirilen senaryoların uygulamaya koyulabilmesi için yeterli kırılganlığın oluşması sağlanıyor. Ocak ayından Temmuz başına kadar Suriye’de gerçekleşen suikastlerin tarih, yer, saldırı şekli ve hedeflerini, Suriye ile ilgili analizleri ve çalışmaları ile bilinen Omran Dirasat sitesi derledi. 

Aylara göre suikastler

İlk olarak,Suriye üzerinde Ocak ayı ile Temmuz ayının başına kadar yapılan uzun gözlemler sonucu söz konusu bölgede çoğunluğunun Mayıs (%66) ve Haziran ayında gerçekleştiği 214 suikast gözlemlenmekte. (Grafik1)

1-062.jpg

(Grafik1 - Suikast girişimi sayısı)

İllere göre suikastler

İkinci olarak, İdlib ili en fazla saldırının gerçekleştiği bölge olarak öne çıkmakta. Ocak-Temmuz arasında İdlib’te 166 saldırı gerçekleşirken, Halep kırsalı 33 saldırı ile ikinci sırada, daha sonra Dera 10 saldırı ile üçüncü sırada bulunmakta. Geriye kalan saldırıları sırasına göre verecek olursak dördüncü sırada Humus, beşinci sırada Hama, sonuncu ise Şam Kırsalı bölgesi oluyor. Kalan bir saldırı hakkında yeterli bilgi olmadığı için bölge belirtilmedi.(Grafik2)

2-036.jpg

(Grafik2 - İllere göre suikastler)

Suikastler kimin bölgesinde gerçekleşiyor?

Üçüncü olarak, alınan bilgiler ışığında en fazla hedef alınan bölgelerin Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ) grubunun kontrolü altındaki  bölgeler olduğu görülüyor. Suikastlerin %68’i HTŞ grubunun baskın olduğu bölgelerde gerçekleşirken, %28’i diğer grupların (Tahrir Suriye, Feylaku'ş Şam gibi İslami tandanslı gruplar ve ÖSO) hakimiyet alanlarında meydana geliyor. Geriye kalan %4’lük oran bilgi eksikliği sebebiyle ayrıca sınıflandırılmıştır.(Grafik3)

3-025.jpg

(Grafik3 - Suikast bölgeleri kimin kontrolünde?)

Suikastlerde hedef kim?

Dördüncü olarak, HTŞ Ocak-Temmuz ayları arasında en fazla hedef alınan grup oldu. Yapılan açıklamalar ve yayılan bilgiler göz önüne alınırsa cihat yanlısı gruplar arasından HTŞ grubuna mensup sivil, savaşçı ve din adamlarına karşı toplamda 82 suikast düzenlendi. Suikastlerden nasibini alan ikinci grup ise 53 saldırı ile siviller oldu. "Ilımlı" olarak nitelendirilen ÖSO gruplarına 42 suikast girişimi olurken, 15 saldırı ile yabancı savaçıları ihtiva eden gruplar hedef alındı. 14 suikast ise İslami tandanslı (Tahrir Suriye, Feylaku'ş Şam gibi) gruplara karşı düzenlendi. 8 suikast girişiminin ise hedefleri açık olmadığından ayrıca sınıflandırılmıştır.(Grafik4)

4-023.jpg

(Grafik4 - Kimler hedefte?)

Suikastler nasıl düzenleniyor?

Beşinci olarak, yapılan saldırılarda en fazla kullanılan yöntem ateşli silah (120 defa) oldu. Saldırganlar uzmanlıklarına ve hedeflerinin tiplerine göre birçok suikast yöntemi kullandı. Kullanılan yöntemleri sırasıyla verecek olursak: Ateşli silah(120), el yapımı patlayıcı (62), canlı bomba saldırısı(3), bıçakla saldırı(2), el bombası(2) ve kaçırma(1). 14 saldırının ise hangi yöntem ile düzenlendiği konusunda bilgi sahibi değiliz. (Grafik5)

5-016.jpg

(Grafik5 - Suikast şekli)

Suikastin neticesi

Altıncı olarak, yapılan suikast saldırılarının üçte biri başarısız oldu. Yine gözlem ve açıklamalar referans alınırsa gerçekleşen saldırılardan %68’inde muhtemel hedefler hayatını kaybederken %31’lik kısmı ise başarısız oldu. Geriye kalan %1’lik dilim malumat eksikliği sebebiyle bilinmiyor. (Grafik6)

6-008.jpg

(Grafik6 - Sonuç)

Sonuç

Konu hakkında yapılabilecek yorumlara gelince:

1-Elimizdeki istatistikleri gözardı edersek suikastlerin hem gruplar hem de istihbarat servisleri tarafından siyasi bir dizayn aracı olarak kullanıldığı yorumunu yapabiliriz.

2-Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ) grubunun bölgede inisiyatif alıp suikastleri engellememesi durumunda bölgede büyük bir güvenlik zaafiyeti ve kargaşa ortaya çıkacaktır.

3-Suikastlerin çoğunluğunun İdlib’te gerçekleşmesinin temel sebebini gruplar arasındaki bölgesel mücadele olabileceği gibi İdlib’te organize olan rejim ve IŞİD hücrelerinin faaliyetleri olarak da değerlendirebiliriz.

4-HTŞ grubunun düşmanları ve rakipleri tarafından en fazla hedef alınan grup olmasının sebebinin HTŞ’nin kuzey bölgelerindeki koruyucu rolünün zedelenmesinin amaçlanması olabileceği gibi amaç, grubun dış güçler ile olan münasabetinin, örgütsel yapısının ve düşünsel sistematiğinin zarar görmesi de olabilir.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.