"Suriye'den çekilme planı hazır ancak zamanı belirsiz"

"Suriye'den çekilme planı hazır ancak zamanı belirsiz"

Uzunca bir süredir konuşulan ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesine ilişkin plan hazır ancak çekilme kısa sürede gerçekleşecek gibi görünmüyor.

Pentagon Sözcüsü Kumandan Sean Robertson, 2 bin ABD askerinin çekilmesine dair çerçevenin onaylandığını bölgedeki komutanların da çekilmenin gerçekleşmesi konusunda çalışmaya başladıklarını söyledi. Ancak Robertson, “Bu çerçeve koşullara bağlı olarak işleyecektir, askerler keyfi bir zamanlamaya göre çekilmeyecekler” dedi.

Robertson, herhangi bir güvenlik ya da benzeri konuya ilişkin etkenden bahsetmezken çekilmeye ilişkin aralarında hava koşullarının da bulunduğu bazı şartların göz önünde bulundurulmakta olduğunu söyledi. Sözcü ayrıca Pentagon’un, periyodik olarak Suriye’den çekilme oranlarına ilişkin bilgiler paylaşacağını söyledi.

Çekilme tarihi gün geçtikçe ertelendi

Tam da Pentagon Sözcüsü’nün çekilmeye ilişkin çerçevenin onaylandığını söylediği saatlerde Başkan Trump, Twitter üzerinden medyayı, Suriye’den hemen çekileceğine dair ifadeler kullandığını söyledikleri gerekçesiyle eleştiriyordu. Ancak ABD Başkanı Donald Trump 19 Aralık’ta yayınladığı video mesajında, “Asker çocuklarımız, erkeklerimiz ve kadınlarımız hepsi dönüyorlar, şimdi dönüyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

O tarihte hükümet yetkilileri çekilmenin 30 gün kadar süreceğini tahmin ediyorlardı. Ancak o günden bu yana üst düzey Amerikalı diplomat ve askeri yetkililer çekilme takvimini yavaşlattılar. Bu arada Savunma Bakanı Jim Mattis hızlı çekilme kararının ardından istifa etti.

Geçen Cuma günü de üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi “Çekilme için bir takvim yok.” dedi. Pazar günü de İsrail ve Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirmekte olan Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, çekilmenin ancak sahadaki koşullara bağlı olabileceğini söyledi.

Twitter’dan yayınladığı mesajında Trump, “Baştaki açıklamamdan farklı bir durum yok. Uygun olan zamanda çekileceğiz ancak aynı esnada gereken ve uygun şekilde IŞİD’le mücadelemiz devam ediyor” ifadelerini kullandı. Trump mesajında, “Özellikle yıllar önce alınan yanlış kararlardan kaynaklı ve zengin ülkelerden çok az maddi destek aldığımız ama onların bizim yaptıklarımızdan faydalandıkları bu sonsuz savaşın muhteşem sonu artık gelecek” dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.