Suudi Arabistan destekli Arap koalisyonunun Hudeyde saldırısında son durum

Suudi Arabistan destekli Arap koalisyonunun Hudeyde saldırısında son durum

Suudi Arabistan destekli Arap koalisyonu, İran destekli Husilerin elindeki Hudeyde'ye yönelik saldırılarına devam ediyor.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri destekli Arap koalisyonu güçlerinin Hudeyde şehrine yönelik saldırısı devam ediyor.

Hudeyde: Yardımların Yemen'e giriş kapısı

İlk aşaması 13 Haziran'da başlayan ve aralıklarla devam eden saldırı en son 16 Eylül'de tekrar durdurulmuştu. Ülkedeki insani kriz ve açlık problemini sona erdirmek için sürdürülen uzlaşı görüşmelerinin başarısız olması sonucu Suudi Arabistan destekli güçler 1 Kasım günü saldırılara tekrar başlamıştı.

İran destekli Husilerin elindeki Hudeyde şehri, Yemen'e gönderilen insani yardımların giriş kapısı niteliğinde. Ülkeye yönelik gıda ve insani yardım maddelerinin yaklaşık yüzde sekseni Hudeyde Limanı'ndan ülkeye giriş yapıyor. Aynı zamanda Hudeyde, Husilerin dünyaya açılan tek kapısı niteliğinde. Şehir Suudi Arabistan destekli güçlerin eline geçecek olursa Husilerin İran ile olan bağlantısı tamamen kesilecek.

Şehirde son durum

Şehirde yaşanan çatışmalarda yaklaşık son durum:

hudeyde1-001.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın)

Şehirde Husilerle Arap koalisyonu güçleri arasındaki çatışmalar şiddetli bir şekilde devam ediyor. Arap koalisyonu güçleri ilk saldırı sırasında girmeyi başardıkları havaalanından çekilse de, şehrin doğu ve batı eksenlerinde ilerleme kaydetti. Koalisyon güçleri bu şekilde şehri tamamen kuşatmayı planlıyor.

Siviller de hedefte

Devam eden çatışmalarda her iki taraftan da çok sayıda kayıp mevcut. Aynı zamanda Suudi Arabistan bölgede hava saldırılarına da devam ediyor. Suudi Arabistan hava saldırılarında ve Husilerin bombardımanlarında siviller de hedefte. Hudeyde ve çevresindeki saldırılarda bugüne kadar 500'ü aşkın sivilin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Suudi Arabistan destekli Arap koalisyonunun planının, Husilerin takviye hatlarını keserek onları teslim olmaya mecbur bırakmak olduğu tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) öncülüğündeki koalisyon ülkenin en büyük dördüncü kenti ve Kızıldeniz üzerindeki ana limanı olan Hudeyde'ye 13 Haziran'da geniş çaplı bir askeri operasyon başlatmıştı.

Aralıklarla süren operasyona birçok kez uzlaşı görüşmeleri nedeniyle ara verilmişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.