Suudi Arabistan İsrail ile normalleşmek için uygun zemin arayışında

Suudi Arabistan İsrail ile normalleşmek için uygun zemin arayışında

Suudi Arabistan'ın İsrail ile ilişkileri normalleştirmek istediği öne sürüldü.

İsrail ile Suudi Arabistan arasında normalleşme yeniden gündeme oturdu.

İsrail merkezli i24News'te yer alan habere göre, Suudi Arabistan İsrail ile normalleşme arayışında fakat bunun uygun şekilde sağlanması için biraz vakte ihtiyaç duyulduğuna inanılıyor.

Habere göre Amerikalı Yahudi liderlerle görüşen Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Abdul el Cubeyr, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşmenin er geç gerçekleşeceğini söylerken bunun biraz zaman alacağını vurguladı.

Kaynağın İsrail-Suudi Arabistan ilişkilerinin normalleşmesi ihtimali için işaret ettiği başka bir bilgi ise Washington Enstitüsü'nün aracılığıyla Riyad'ı ziyaret eden ABD yetkilileriyle yaptığı görüşmede Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın İbrahim Anlaşmaları imzacısı olmak ve İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için karşılanmasını şart koşan üç esas talebi iletmesi oldu.

Habere göre talepler arasında Filistin meselesi ve İsrail karşısında istekler yer almıyordu. Fakat talepler daha çok ABD ile ilişkiliydi. Buna göre ABD-Suudi Arabistan ittifakı vurgulanıyor, Suudi Arabistan'a bir NATO ülkesiymiş gibi silah tedarik edilmesi isteniyor ve Riyad yönetiminin kısıtlanmış milli bir nükleer programına sahip olması talep ediliyordu.

Söz konusu taleplerin Suudi Arabistan-ABD yönetimleri arasındaki gerginliklerin arttığı bir dönemde gelmesi dikkat çekti. OPEC+ ülkelerinin kasım ayından itibaren günlük 2 milyon varillik üretim kesintisi kararı sonrası ABD büyük tepki göstermişti.

Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki normalleşme sürecinin vuku bulacağı bir süredir tartışılıyor.

Eski Başbakan Binyamin Netanyahu, diğer Arap ülkeleriyle İsrail arasındaki normalleşme sürecindeki çabaları sebebiyle, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a teşekkür etmişti.

Öte yandan Suudi Arabistan'ın İsrail'e hava sahasını açtığı biliniyor.

Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Muhammed el Atik, ülkesinin hava sahasını İsrail dahil tüm sivil uçuşlara açma kararının İsrail ile ilişkileri normalleştirme amacı taşıdığı yönündeki iddiaları yalanlamıştı.

Muhammed el Atik, "Suudi Arabistan hava sahasının İsrail dahil tüm sivil uçuşlara açılması kararı, Krallığın Filistin meselesindeki kararlı duruşunu değiştirmeyecek." diye konuşmuştu.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, Suudi Arabistan dahil olmak üzere bölgedeki tüm ülkelerle normalleşilmesi gerektiğini vurgularken, bunun İsrail'in geleceği için önem taşıdığını vurgulamıştı.

Son olarak İsrail'de hükümeti kurmakla görevlendirilen Netanyahu ise Suudi Arabistan ile ilişkiler inşa etmek noktasında ciddi çabalara girmeyi planladığı bildiriliyordu.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum