İsrail'de Suudi Arabistan ile normalleşmenin önünde engel kalmadı

İsrail'de Suudi Arabistan ile normalleşmenin önünde engel kalmadı

İsrail'de koalisyonda yer alan aşırı sağcı isimler, Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich'in, Binyamin Netanyahu'nun Suudi Arabistan ile normalleşme girişimlerini baltalamayacağına dair söz verdiği bildiriliyor.

Suudi Arabistan ve İsrail arasında ilişkilerin normalleşmesi sürecine giden yolda tartışmalar sürüyor.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre hükümeti kurduğunu açıklayan Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı müttefiki Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich'in Suudi Arabistan'la normalleşme çabalarına engel olmayacakları yönünde açıklama yapıldı.

Yerel kaynaklardan elde edilen bilgilerde, yeni hükümette Ulusal Güvenlik Bakanı olması beklenen Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı olacağı belirtilen Bezalel Smotrich'in, Suudi Arabistan'la diplomatik ilişkiler kurmaya yönelik son çabaları baltalamayacaklarına dair Netanyahu ile anlaşmaya vardığı ifade edildi.

İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesi

Binyamin Netanyahu, seçimleri kazanmasının ardından başbakan olacağı dönemde Suudi Arabistan'la normalleşme sürecine girmek için çeşitli girişimlerde bulunacağının sinyalini vermişti.

Bazı İsrailli kaynaklar, Netanyahu'nun ABD üzerinden Riyad yönetimi ile ilişkiler kurma arayışında olduğunu iddia etmişti.

İsrail'deki yeni hükümette Ulsual Güvenlik Bakanı olması beklenen Itamar  Ben-Gvir'in Filistin ve Arap karşıtı görüşleriyle öne çıktığı biliniyordu.

Maliye Bakanı olacağı söylenen Bezalel Smotrich ise işgal altındaki Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşimlerini genişletme niyetinde olduğu ifade ediliyordu.

Söz konusu hamleleri sebebiyle her iki isim, Filistinlilerce ve Arap dünyasında oldukça eleştirilmişti.

Suudi Arabistan ise daha önce İsrail'in Batı Şeria'daki işgalini sonlandırıncaya kadar normalleşmeye açık olmadığını belirtmişti.

Riyad yönetiminin Smotrich'in Batı Şeria'da Yahudi yerleşimleri genişletme hamlesi göz önüne alındığında İsrail'le normalleşme sürecine girip girmeyeceği merak konusu.

Ancak Amerikalı Yahudi liderlerle görüşen Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Abdul el Cubeyr'in geçen günlerde İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşmenin er geç gerçekleşeceğini söylediği bildirilmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.