Suudi Arabistan Kaşıkçı cinayeti ardından istihbaratını yeniliyor

Suudi Arabistan Kaşıkçı cinayeti ardından istihbaratını yeniliyor

Suudi Arabistan, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından istihbarat birimlerini yeniden yapılandırmaya hazırlanıyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın talimatıyla ülkede üç yeni birim oluşturulurken, Kaşıkçı cinayeti sonrası zor günler geçiren Riyad yönetimi istihbarat operasyonlarının verimini ve başarısını arttırmayı öneriyor. Bu çerçevede oluşturulan yeni birimler, strateji ve geliştirme, hukuk işleri ile performans değerlendirme ve iç inceleme isimleri altında üçlü bir yapıda kuruluyor.

Resmi haber ajansı SPA'nın bildirdiğine göre yeni kurulan birimlerle, istihbarat operasyonlarının milli güvenlik politikaları, uluslararası hukuk ve ülkenin tarafı olduğu insan hakları anlaşmaları ile uyumlu bir şekilde işlemesi hedefleniyor.

Riyad sorumluluk almıyor

Kaşıkçı'nın Suudi istihbarat birimleri içinde kendi başına karar alan birtakım kişiler tarafından öldürüldüğünü ve cinayetin üst yönetiminin bilgisi haricinde işlendiğini öne süren Riyad yönetimi, Veliath Prens'in danışmanı Saud el Kahtani ve istihbarat görevlisi General Ahmed el Asiri'yi Ekim ayı sonunda görevden almıştı.

Geçmişte Suudi kraliyet ailesine yakın olduğu bilinen, ancak 33 yaşındaki Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a karşı eleştirel yazılar kaleme alan Kaşıkçı, ölümünden yaklaşık bir yıl önce ülkesinden ayrılarak ABD'de yaşamaya başlamıştı.

Evlilik belgeleri için 2 Ekim'de girdiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkmayan gazetecinin içeride öldürüldüğünü önce reddeden Riyad yönetimi, sonraki süreçte de cinayetin işlendiğini kabul etmiş ancak talimatın kim tarafından verildiğini açıklamamıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.