Suudi yönetimi Medine'de sinema salonu açıyor

Suudi yönetimi Medine'de sinema salonu açıyor

Suudi Arabistan yönetiminin Medine'de ilk kez sinema salonu açmaya hazırlandığı bildirildi.

Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın öncülük ettiği "açılım" süreci tüm hızıyla devam ediyor.

Bu kapsamda İslam'ın en önemli şehirlerinden olan ve Mescid-i Nebevi'ye ev sahipliği yapan Medine'de sinema salonu açılmaya hazırlandığı bildirildi.

Suudi yönetiminin gerçekleştirdiği "açılım" adımlarını paylaşan "Yakında Suudi Arabistan'da" adlı sosyal medya hesabında, Medine'de sinema salonu açılacağı ifade edildi.

medine-sinema.jpg

Suudi Arabistan'da eğlence etkinliklerinin sorumlusu Heyetu-t Terfiyye

Suudi Arabistan'da 2016'da resmi kurum olarak kurulan Heyetu-t Terfiyye'nin (Eğlence Heyeti) faaliyetleri, başına Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın arkadaşı Türki Alu-ş Şeyh'in atanmasının ardından hız kazandı.

Daha önce ülkede aleni olarak Noel ve yılbaşı kutlamak yasakken, 2020 ve 2021 yıllarının girişinde bu yasak uygulanmadı. Bu sene ise yılbaşı kutlaması bizzat devlet tarafından düzenlendi. Önceki iki yılda Noel ağacı satışı serbest bırakılırken, bu sene Riyad Belediyesi tarafından şehirde Noel ağaçları sergilenerek Noel kutlaması da fiilen resmileştirildi.

Devlet eliyle gerçekleştirilen kutlamalara ise dini kurum ve şahıslardan dikkat çeken bir eleştiri gelmiyordu. Yönetimi desteklemekle beraber, Heyetu-t Terfiyye'yi isim vererek eleştirdiği için bazı din adamlarına son yıllarda konuşma yasağı getirilmişti.

Suudi rejiminin bu uygulamaları sebebiyle din adamlarının hapsedilmemek için tamamen akademik çalışmalara yöneldiği veya sosyal olaylarla ilgili konuşmalarını çok genel ifadelerle geçiştirdiği dikkat çekiyor.

Bazı uzmanlar Suudi Arabistan'daki dini muhalefetin bu suskunluğunu fırtına öncesi sessizliğe benzetiyor. Bazıları ise bunun aksine, söz konusu sessizliğin, kültürel kırılmadan geri dönüşün zor olduğunu gösterdiği görüşünde.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum