Taliban İran ziyaretini doğruladı

Taliban İran ziyaretini doğruladı

Taliban kaynakları, hareketin geçtiğimiz gün İran'a yönelik gerçekleştirilen ziyaret haberini doğruladı.

Taliban kaynakları, hareketin geçtiğimiz gün İran'a yönelik gerçekleştirilen ziyaret haberini doğruladı.

Hareketin sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından bu sabah yapılan açıklamada, Taliban'a bağlı bir delegasyonunu geçtiğimiz gün İran'ın başkenti Tahran'a bir ziyaret gerçekleştirdiği ifade edildi.

Ziyaretin kapsamıyla ilgili ayrıntılı bilginin verilmediği açıklamada, Afganistan'daki mevcut barış sürecinin ilerleyişi konusunda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamadaysa, Taliban temsilcileri ile pazar günü barış müzakerelerine başladıkları öne sürülmüştü.

Yapılan açıklamada, diğer ülkelere yapılan ziyaretler gibi İran'ın da Afganistan'ın bir komşusu olduğu ve ziyaretin bu bağlamda gerçekleştiği ifade edildi.

Taliban ile ABD arasındaki barış süreci

Taliban, 2018 yılı içinde ilk resmi ziyaretini Özbekistan'a düzenlemiş ve ziyaretlerin devamı gelmişti. Bu bağlamda Endonezya'ya da bir ziyaret gerçekleşmişti.

Taliban ile ABD arasından ilk barış görüşmesi, ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad başkanlığındaki heyet ile Taliban delegasyonu arasında Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilmişti.

Sürecin devamındaki ikinci görüşme, yine Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleşmiş, üçüncü ve bu yılın son görüşmesi de aralık ayında Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenmişti.

Taliban tarafından barış görüşmelerine dair yapılan açıklamalarda, Afganistan'da barışın tesisi için ana şartın ABD öncülüğündeki işgal güçlerinin ülkeden çekilmesi olduğu ifade edilmişti.

Taliban kaynakları, barış süreciyle ilgili Kabil hükümetiyle görüşmeyi reddederken, ABD heyetiyle görüşmelerin devam edeceğini açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.