Taliban lideri Ahundzade: İslami bir yönetim kurmanın eşiğindeyiz

Taliban lideri Ahundzade: İslami bir yönetim kurmanın eşiğindeyiz

Taliban lideri Heybetullah Ahundzade, Kurban Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajında, İslami bir yönetim kurmaya yaklaştıklarını dile getirdi.

Taliban lideri Heybetullah Ahundzade, Kurban Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. 

Ahundzade, mesajında birçok güncel konuya değindi.

Taliban'ın resmi internet sitesinde "Muhterem Emiru'l Mü'minin, Şeyhu'l Hadis Mevlevi Heybetullah Ahundzade'nin Kurban Bayramı Münasebetiyle Yayınladığı Tebrik Mesajı" başlığıyla yayınlanan mesajdan satır başları:

"Halkı korumak asli görevimiz"

- Yayınlanan mesajda Ahundzade, Taliban savaşçılarına, Afgan halkını korumanın onların asli görevi olduğunu söyleyerek, sivillerin hayatlarının korunması için dikkatle hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

"Allah'ın yardımı ve Taliban savaşçılarının fedakarlıkları sayesinde İslami bir yönetim kurmanın eşiğinde olduklarını" dile getiren Ahundzade, Taliban mensuplarına "hedefleri için çalışmaya devam etme" mesajı verdi.

"İslami sistemin gücü halkın birliğinden geçiyor"

- Mesajda Afgan halkına da seslenen Ahundzade, İslami bir yönetim kurmak ve işgali sona erdirmek için mücadeleyi sürdürdüklerini, halkın umutlarını boşa çıkarmayacaklarını dile getirdi. Ahundzade, gücü tekele almak gibi bir isteklerinin olmadığını, İslami bir sistemin gücünün Afgan halkının birliğinden geçtiğini vurguladı.

Ahundzade, kimseden intikam alma gibi bir isteklerinin bulunmadığını, sadece vatanın egemenliğini korumak ve İslami bir sistem kurmak için silaha sarıldıklarını söyledi.

"ABD anlaşmaya uymalı"

- Taliban lideri Ahundzade, mesajında barış sürecine ve Afganlar arası görüşmelere de temas etti. Taliban'ın ABD ile Doha'da imzalanan anlaşmadaki taahhütlerine bağlı olduğunu belirten Ahundzade, esirlerin serbest bırakılması sürecinin barışa yönelik önemli bir adım olduğunu dile getirdi.

Ahundzade, dahili tarafların Afganlar arası görüşmelerin yolundaki engelleri kaldırması gerektiğini, böylece barışa ulaşılabileceğini ifade etti.

- Yabancı güçlerin Doha Anlaşması kapsamında Afganistan'dan çekilmeye başlamasını olumlu karşıladığını belirten Ahundzade, ABD'ye de bir mesaj gönderdi. Ahundzade, kendilerinin anlaşmaya bağlı olduğunu, ABD tarafının da anlaşmaya uyması gerektiğini şu sözlerle ifade etti: "ABD hükümetinin sivil ve askeri organları ve müttefikleri de İslam Emirliği ile imzalanan anlaşmaya sadakat göstermeli. Yersiz açıklamalar ve propagandalar yaparak, Amerikan tarihindeki en uzun savaşı sona erdirme yolunda engeller oluşturmamalı."

Taliban lideri 10 gün sürmesi gereken esir takasının 4 ayı geçtiğini, ABD'nın kara listelerinin halen değişmediğini, sahada drone saldırılarının ve bombardımanların durmadığını ifade ederek, ABD'ye ciddiyet gösterme çağrısı yaptı.

- Ahundzade Afganistan'a barış gelmesinin başta ülkenin komşuları olmak üzere tüm dünyanın çıkarına olduğunu söyledi. Taliban lideri, başta İslam ülkeleri olmak üzere diğer ülkelerle olumlu ilişkiler kurmanın önemine vurgu yaptı.

Yeniden imar ve eğitim faaliyetleri

- Yabancı güçlerin ülkeden çekilmesiyle, Afganistan'da ciddi imar ve kalkınma faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Ahundzade, Afganların kendi ülkelerinde İslami bir sistem altında rahatça yaşamaları için yeniden imar faaliyetlerinin gerçekleştirileceğinin altını çizdi.

- Eğitim ve öğretimin hayatın en önemli gerekliliklerinden olduğunu söyleyen Taliban lideri Ahundzade, ülkenin her bir köşesine eğitim imkanları sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi. Ahundzade bu amaçla Afganistan'da eğitim merkezleri, medreseler ve okullar açılmasına aracılık etmeye devam edeceklerini vurguladı.

- Taliban liderinin hedefinde Kabil hükümeti mensupları da vardı. Kabil hükümetine bağlı askeri personelden "muhalif savaşçılar" olarak bahseden Ahundzade, bu kişileri hatalarından vazgeçerek Taliban saflarına katılmaya çağırdı. Ahundzade, af kapısının açık olduğunu, teslim olmaları halinde canlarının bağışlanacağını belirtti.

- Taliban mensuplarına, hareketin ilke ve kurallarına bağlı kalınması mesajının iletildiği açıklama, bayramda yoksul ve muhtaç kişilere yardım ulaştırılması gerektiği ifadeleriyle son buldu.

Kaynak: Mepa News

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.