Taliban'ın bahar saldırılarını başlattığı Afganistan'da savaş kızışıyor

Taliban'ın bahar saldırılarını başlattığı Afganistan'da savaş kızışıyor

Afganistan'da Taliban bahar saldırılarını ilan ederken ülkenin dört bir yanında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Afganistan'da Taliban bahar saldırılarını ilan ederken ülkenin dört bir yanında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Taliban dün sabah saatlerinde 2019 yılının bahar saldırılarının başladığını ilan etmişti. Hareket, bu yıl düzenleyeceği bahar saldırılarına "Fetih Operasyonu" adını verdi. Saldırılar kapsamında Afganistan'ın neredeyse tamamında çatışmalar yaşanıyor.

Yerel kaynaklar Taliban liderliğinin, hareketin tüm mensuplarına ülke çapında saldırılara iştirak etme talimatı verdiğini, bu nedenle Afganistan'da önümüzdeki ayların askeri açıdan oldukça sıcak geçeceğini belirtiyor.

Taliban, saldırılarını ABD'nin Afganistan'daki en büyük üssü olan Bagram'ı üç ayı füze saldırısıyla vurarak başlattı. Hareket her yıl bahar saldırılarına Bagram'ı vurarak başladığını açıklıyor.

Başkent Kabil'in kuzeyindeki Pervan ilinde bulunan hava üssü ABD'nin en büyük merkezi konumunda.

Afganistan'da yaşanan çatışmalara dair ülke içinde ve uluslararası arenada ise önemli gelişmeler yaşanıyor.

ABD'den tepki

Taliban'ın başlattığı bahar saldırılarına en büyük tepki Kabil hükümeti ve ABD'den geldi. Kabil hükümeti yetkilileri başlatılan saldırıların devam eden ateşkes görüşmeleriyle çeliştiğini ifade etti.

basliksiz-1-009.jpg

ABD adına Taliban ile yürütülen barış görüşmelerine öncülük eden ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, sosyal medya aracılığıyla açıklamalarda bulundu.

Halilzad "pervasızlık" olarak nitelediği saldırılar dolayısıyla Taliban'a tepki gösterdi

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Taliban'ın bahar saldırılarını ilan etmesini "pervasızlık" olarak niteledi. Saldırıların barış görüşmelerini olumsuz etkileyeceğini söyleyen Halilzad, Taliban'ın bazı liderlerinin bahar saldırılarına karşı olduğunu ileri sürdü.

Afganistan çapında çatışmalar sürüyor

Bahar saldırılarına dair Afganistan içinde ve uluslararası arenada siyasi ve diplomatik açıklamalar devam ederken, ülkenin dört bir yanında da şiddetli çatışmalar yaşanmaya devam ediyor.

basliksiz-1-010.jpg

Özellikle Taliban'ın etkin olduğu illerde ve hareketin etkinlik alanını genişletmek istediği bölgeler ciddi çatışmalara sahne olmakta.

Yerel kaynaklar Taliban'ın ilerleyen günlerde ABD ve NATO hedeflerine daha kapsamlı saldırılar gerçekleştirebileceğini aktarırken, halihazırdaki saldırılar Kabil hükümeti güçlerinin stratejik merkezlerine odaklanmış durumda.

Badgis'te 127 Kabil hükümeti askeri serbest bırakıldı

Ülkede çatışmaların kuzeydeki adreslerinden biri Badgis. Taliban'ın bahar saldırılarını ilan etmesinden önce de yoğun çatışmaların yaşandığı ilde, "Fetih Operasyonu"nun ilan edilmesinin ardından da çatışmalar devam ediyor.

İle bağlı Bala Murgab, Ab Kameri ve Sengi Ataş ilçelerinde Taliban saldırıları sürüyor.

basliksiz-1-011.jpg

Öte yandan, Taliban daha önceki saldırılarında esir aldığı 127 Kabil hükümeti güvenlik personelini serbest bıraktı.

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid, Kabil hükümetine bağlı 127 askerin bir daha Taliban'a karşı savaşmayacaklarının sözünü verdikten sonra serbest bırakıldığını, kendilerine yol için belirli bir para verilerek evlerine gönderildiklerini aktardı.

Ülkenin doğusunda çifte bombalı araç saldırısı

Bahar saldırıları kapsamında hedefteki bir diğer il de Nangarhar'dı. İle bağlı Şirzad ilçesi merkezine Taliban tarafından bomba yüklü iki kamyonla saldırı düzenlendi.

Kabil hükümeti, saldırılarda yalnızca iki askerin öldüğünü ve 27 Taliban mensubunun öldürüldüğünü öne sürerken, yerel kaynaklar ve Taliban Kabil hükümetinin kayıplarının çok daha fazla olduğunu açıkladı.

basliksiz-1-012.jpg

Taliban, Şirzad ilçesinin merkezindeki Kabil hükümeti askeri tesislerinin ve bölgedeki büyük bir askeri üssün bomba yüklü iki kamyonla hedef alındığını, saldırıda Kabil hükümetine bağlı 200'den fazla asker ile polisin öldüğünü ve yaralandığını belirtti.

Kabil hükümetine yakın gazetecilerden Bilal Serveri sosyal medyada yaptığı açıklamada saldırı sonucu ilçe merkezindeki Kabil hükümeti merkezlerinin tamamen yıkıldığını açıkladı.

Yerel kaynaklar Kabil hükümeti kayıplarının yüzün üzerinde olduğunu ifade etti.

Taliban Kunduz şehrine ilerliyor

Afganistan'da savaşın odağındaki merkezlerden birisi de Taliban'ın ülkenin kuzeyindeki kalelerinden olan Kunduz ili.

İlin birçok bölgesinde ana yolları kesen Taliban, Kunduz'un birçok ilçesinde eş zamanlı saldırılar başlattı.

basliksiz-1-013.jpg

Daha önce Kunduz şehir merkezini iki kez ele geçiren hareket, bahar saldırıları kapsamında tekrar Kunduz merkezine saldırılar düzenliyor. Kunduz şehrinin dış mahallelerine dört koldan saldırı başlatan Taliban ile Kabil hükümeti güçleri arasında çatışmalar devam ediyor.

Kunduz ili polis sözcüsü İmamuddin Rahmani şehrin dış mahallelerinde çatışmaların sürdüğünü aktarırken, ABD savaş uçaklarının bölgede Taliban pozisyonlarına hava saldırıları düzenlediği belirtiliyor.

Tüm ülkede ağır çatışmalar

Afganistan'ın Tahar, Belh, Host, Bağlan, Kapisa, Gor gibi birçok ilinde savaş kızışıyor.

Taliban'ın, ilan ettiği bahar saldırılarının ilk gününde, daha çok ülkenin doğu ve kuzey bölgelerine yoğunlaştığını söylemek mümkün.

Hareketin güçlü olduğu Hilmend, Ferah, Kandahar, Gazni gibi güney ve batı bölgelerinde ise henüz saldırılarda bir sıklaşma yaşanmış değil.

Saldırılarla öncelikle kırsaldaki karakol ve askeri merkezleri hedefleyen Taliban, kırsaldan ilçe merkezlerine, daha sonra da şehir merkezlerine yönelen bir saldırı stratejisi izliyor.

Kırsal alanda saldırılara açık karakolları hedef alan, bu tarz askeri noktalarda Kabil hükümeti güçlerine kayıp verdiren ve sahada ilerleyişini kolaylaştıran Taliban, kırsalda geniş bölgeleri ele geçirdikten sonra geniş hatlarla kuşatılan ilçe ve il merkezlerini hedef alıyor.

Bahar ve yaz ayları geldikçe Taliban saldırılarının daha da ağırlaşacağı tahmin ediliyor. Bahar saldırılarının, ABD ile devam eden barış görüşmelerini nasıl etkileyeceği ise merak konusu.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.