Trump 'Yüzyılın Anlaşması' için İsrailli liderleri ABD'ye davet etti

Trump 'Yüzyılın Anlaşması' için İsrailli liderleri ABD'ye davet etti

ABD Başkanı Donald Trump, 'Yüzyılın Anlaşması' planını görüşmek üzere İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve muhalefet lideri Benny Gantz'ı Beyaz Saray'a davet etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Ortadoğu'ya 'barış' getirmeyi hedefleyen "Yüzyılın Anlaşması" planını görüşmek üzere İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve muhalefet lideri Benny Gantz'ı Beyaz Saray'a davet etti.

Netanyahu ile Kudüs'te görüşen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, "Başkan Trump, bölgesel meseleler ve kutsal topraklardaki barış olasılığını görüşmek üzere Başbakan Netanyahu'yu Beyaz Saray'a davet etmemi istedi" açıklamasında bulundu. Pence ayrıca Netanyahu'nun talebi üzerine Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ı da çağırdığını duyurdu.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada ABD'nin Netanyahu ve Gantz ile görüşmeyi iple çektiğini söyledi. ABD Başkanı ayrıca planın detaylarına dair haberlerin spekülasyondan ibaret olduğunu dile getirdi.

Netanyahu: İsrail'in Trump'tan daha iyi bir dostu yok

Pence ile görüşmesinin ardından konuşan Netanyahu ise Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak kabul ettiğini, işgal altındaki Suriye toprağı olan Golan Tepeleri'nin "İsrail'e ilhakını" tanıdığını hatırlatarak, ülkesinin ABD Başkanı'ndan "daha iyi bir dostu" olmadığını söyledi.

Trump'ın davetine de değinen Netanyahu, "Bu davetle Başkan Trump'ın İsrail'e barış ve güvenlik vermeyi amaçladığını düşünüyorum. Beyaz Saray'da böylesine bir arkadaşımız varken, ABD'nin böylesine desteği varken, İsrail'de barış ve güvenliğin elde edilmesi için bu tarihi seçeneği kaçırmamalıyız" ifadelerini kullandı.

'Yüzyılın Anlaşması' planı

ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldiğinde İsrail-Filistin meselesine çözüm bulmak istediğini belirtmiş ve bu amaçla "Yüzyılın Anlaşması Planı"nı hazırlatmıştı.

Planın detayları bilinmese de, Kudüs'ün tamamen İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içerdiği öne sürülüyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "yüzyılın şamarı" olarak nitelendirdiği planın, bazı ekonomik yardımların dışında Filistin halkı lehine hiçbir şey içermediği iddia ediliyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.