Trump'tan çağrı: Rusya ve Çin ile yeni nükleer anlaşma yapılmalı

Trump'tan çağrı: Rusya ve Çin ile yeni nükleer anlaşma yapılmalı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin çekildiği Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'na alternatif olarak yeni bir anlaşma hazırlanması ve buna Rusya'nın yanı sıra Çin'in de dahil olması gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilmesinden hemen sonra yaptığı açıklamada, Çin ve Rusya'nın da dahil olduğu yeni bir anlaşma yapılması gerektiğini belirtti. Trump, bu anlaşma için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü, Çin'le de temas halinde olduklarını söyledi. Amerikalı lider, Moskova'nın ve Pekin'in konuyla yakından ilgilendiğini 'çok çok hevesliler' diyerek ifade etti.

Trump, hazırlanmasını istediği yeni anlaşmaya ilişkin, "Rusya nükleer silahlarını azaltacak, biz de azaltacağız. Buna bir noktada Çin'in de dahil edilmesi gerekiyor ancak şu an ilk sırada biz, ikinci sırada Rusya geliyor. Çin ise üçüncü. Nükleer silahları azaltan bir anlaşmaya varılması tüm dünyanın yararına olacaktır." diye konuştu.

Washington dün, Rusya'nın INF'yi ihlal eden füze ve ekipmanlarını imha etmeyişini gerekçe göstererek 32 yıl önce imzalanan tarihi anlaşmadan çekilmişti. Kremlin ise iddiaları reddediyor.

Savunma Bakanı Esper: Asya'ya orta menzilli füze konuşlandırılmasını isterim

Bu arada ABD'nin yeni Savunma Bakanı Mark Esper, INF'den çekilmelerinin ertesi günü, Asya kıtasına karadan havaya füze sistemi konuşlandırılmasına sıcak baktığını açıkladı.

Söz konusu planın zamanlamasına ilişkin soruya "Aylar içinde yerine getirilmesinden yanayım" diyen Esper, bu tür meselelerin her zaman tahmin edilenden uzun sürdüğünü de ifade etti.

haber-altliklari.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.