Türkiye ile ABD arasındaki 13 maddelik anlaşmada neler var?

Türkiye ile ABD arasındaki 13 maddelik anlaşmada neler var?

ABD ile Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde yürütülen Barış Pınarı Harekatı'na beş gün ara verilmesine ilişkin anlaşmanın detayları da netleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyetiyle bilikte görüşmek için Ankara'ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, 4 saat 20 dakika süren görüşmenin ardından,"Türkiye’nin, Barış Pınarı Harekatı'na 120 saatliğine ara vereceğini ve bu sürede ABD’nin YPG'nin güvenli bölgeden çekilmesini sağlayacağını" söyledi.

13 maddelik "Kuzeydoğu Suriye'ye İlişkin Türkiye - ABD Ortak Açıklaması" kamuoyuyla paylaşıldı. Anlaşmada ilgili öne çıkan noktalar şöyle yer aldı:

  • TSK, Barış Pınarı Harekatı'na 120 saatliğine ara verecek, YPG güçleri güvenli bölgeden çekilecek
  • Türkiye ve ABD, Suriye'nin kuzeydoğusunda IŞİD ile mücadele faaliyetlerine devam edecek. Bu anlaşma önceden IŞİD kontrolünde olan alanlarda yaşayıp yerinden edilen şahıslar ile alıkoyma merkezleri hususlarında uygun şekilde gerçekleştirilecek eşgüdümü de içerecek.
  • ABD, Türkiye'ye yaptırımları durduracak ve yeni yaptırım uygulamayacak
  • Oluşturulacak "Güvenli Bölge"de Türk askerinin kontrolünde olacak, TSK bölgedeki tüm meskun mahal sakinlerinin dirliği ve güvenliğini sağlayacak
  • YPG'den ağır silahlar toplanacak, YPG tahkimatları ile tüm muharip mevzileri kullanılmaz hale getirilecek
  • ABD ile Türkiye, güvenli bölgenin uygulanmasında eş güdümü artıracak
  • ABD ile Türkiye, Suriye’nin siyasi birliği ile toprak bütünlüğü taahhüt eder, her iki ülke de Suriye ihtilafını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uygun şekilde sonlandırmayı hedefleyen, BM öncülüğündeki siyasi sürece olan bağlılıklarını yineler
  • Barış Pınarı Harekatı’na ara verildiğinde ABD, 14 Ekim 2019 tarihli Başkanlık Kararnamesi uyarınca hayata geçirilen yaptırımlara ilavelerini getirmeme ve Kongre nezdinde uygun şekilde çalışmalar ve istişareler yürüterek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda Suriye’de barış ve güvenliğin teminine dönük kaydedilen ilerlemenin altını çizmek hususunda mutabık kalır. Barış Pınarı Harekatı 11. paragraf uyarınca durdurulduğunda, yukarıda bahsi geçen Başkanlık Kararnamesi uyarınca hayata geçirilen mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır."

Çavuşoğlu: Bu bir ateşkes değildir, ateşkes 2 meşru taraf arasında olur

Mutabakat sonrası basın açıklaması yapan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD tarafının Türkiye'nin meşru güvenlik çıkarlarının korunması bakımından güvenli bölgenin önemini ve işlevselliğini kabul ettiğini belirterek,"Buranın kontrolünün TSK tarafından yapılmasında tam mutabakat sağlandı. ABD tarafı harekatımızın ve hedeflerimizin meşrutiyetini kabul etmiş oldu. YPG'nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi hususlarında mutabakat sağlandık.

Suriye'nin toprak bütünlüğü konusuna bağlılığımızı da belirttik. PKK/YPG'nin 120 saat içinde çıkması için Barış Pınarı Operasyonu'na ara vereceğiz, durdurma değil ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes ancak iki meşru taraf arasında yapılır. Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır. " ifadelerini kullandı.

Çekilmeye ilişkin 120 saatlik süre başladığında, ABD'nin taahhüdü ilave yaptırımlarla ilgili herhangi bir çalışma olmayacağını söyleyen Çavuşoğlu, "20 mil yani 32 kilometre derinlikte Fırat'ın doğusunda, Irak sınıra kadar yani 444 kilometrelik bir uzunlukta hiçbir teröristin kalmaması ve tüm bu bölgenin güvenli bölge olarak tesis edilmesi... Bizim güvenliğimiz açısıdan da bu önemli." dedi.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.