Türkiye ile Mısır ilişkileri resmen normalleşti

Türkiye ile Mısır ilişkileri resmen normalleşti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısırlı mevkidaşı Sameh Şükri ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Türkiye'den Mısır'a 11 yıl aradan sonra dışişleri bakanı düzeyinde ilk resmi ziyaret gerçekleştirildi.

Bugün Mısır'ın başkenti Kahire'ye giden Çavuşoğlu, burada mevkidaşı Sameh Şükri ile temaslarda bulundu.

Görüşmenin ardından ikili ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Mısırlı bakan Sameh Şükri'nin açıklamalarından satır başları:

Çok fazla konuyu ele almış olduk. Şekli anlamda değil ama destekliyi bir bakış açısını ortaya koymuş olduk.

Nitekim ortak bir bakış açısı var. Bizim ilişkilerimizin büyükelçilik düzeyine çıkarılması yönünde çalışmalarımız söz konusu. İletişimimizin sürmesini diliyoruz, iş birliğine açığız.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Mısır'ı ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. En kısa süre içerisinde kardeşim Şükri'yi de Türkiye'de bir kere daha misafir etmekten büyük memnuniyet duyacağım. 

Türkiye'de meydana gelen depremden sonra bize verdikleri destek için Mısır hükümetine ve kardeş Mısır halkına teşekkür etmek istiyorum. 

Zor zamanlarda gösterilen dayanışmayı unutmayacağız. Türkiye'ye Mısır'dan ciddi ölçüde insani yardım geldi.

İlişkilerimizi nasıl normalleştirebileceğimizi konuşuyorduk. Şimdi somut adımlar atıyor olmaktan en çok heralde ikimiz memnunuz. Mısır ile ikili ilişkilerimizi geliştirirken, sadece her iki ülkenin yararına ne yapılabilir diye konuşmuyoruz. Bölgemizin huzura ihtiyacı var. 

İlişkilerimizde bir kopukluk oldu. Sanırım alacağımız dersler de var. Bundan sonraki süreçte görüş ayrılıklarımız da olacaktır. Ne olursa olsun, bu bağlarımızı bir daha koparmamak için de her iki taraf olarak da üzerimize düşeni yapacağız.

Görüşmelerimizde aslında birçok konuda Mısır ile çok fazla görüş ayrılığımız olmadığını gördük. Diyalog eksikliğinden kaynaklık yanlış anlaşmaları gidereceğiz. 

Bugün bölgesel konuları da değerlendirdik. Gerek Libya, Suriye, Irak, İran-Suudi Arabistan yakınlaşması, aynı şekilde sınırı aşan sular konusunu değerlendirdik. Somali'deki durumu değerlendirdik. Tüm bu alanlarda daha yakın iş birliği içinde olmamız lazım.

Mısır'daki Türk firmalarının yatırımlarının 2 milyon dolara ulaştığını ve bunun da yaklaşık 100 bin civarında istihdam sağladığını görüyoruz. Biz firmalarımızı daha fazla yatırım için teşvik edeceğiz.

En kısa sürede diplomatik ilişkiler üst düzeye çıkacak.

Seçim süreci başladı. Seçimden hemen sonra sayın Cumhurbaşkanımız ile Cumhurbaşkanı Sisi bir araya geleceklerdir. Onun zamanlamasını kendileri karar verir ama hazırlığını yapmak da bize düşer.

9 yıllık açığı kapatmak için hızlı ve yakın çalışmamız gerekiyor.

Kaynak: NTV

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum