Mısır'da Sisi rejimi cezaevleri 'işkence merkezi' olarak anılıyor

Mısır'da Sisi rejimi cezaevleri 'işkence merkezi' olarak anılıyor

Onlarca insan hakları örgütü, Mısır'da Sisi rejiminin Bedir cezaevinde mahkumlara uyguladığı çeşitli işkencelerden ve hak ihlallerinden derin endişe duyduklarını açıkladı.

İnsan hakları örgütleri, Sisi rejiminin siyasi mahkumları yerleştirdiği Bedir cezaevinde toplu ceza yöntemlerinin uygulandığını açıkladı.

Mısır yetkililerine seslenen insan hakları örgütleri, ortak yayımladıkları bildiride, Bedir cezaevinde mevcut kötü şartlardan derin endişe duyduklarını ve cezaevinde meydana gelen hak ihlalleri karşısında dehşete düştüklerini belirtti.

"Mahkumlar intihar ediyor"

Sisi rejiminin bu cezevindeki hak ihlalleri sebebiyle mahkumların intihar etme girişimlerinde bulunduğu öne sürülüyor.

Cezaevi yönetiminin şeffaf uygulamalara sahip olmaması da insan hakları örgütlerinin söz konusu tesislerde inceleme bulunmasının önünde engel oluyor.

Kahire İnsan Hakları Çalışmaları Enstitüsü (CIHRS), Haziran 2022 tarihinde Bedr cezaevine mahkumların nakledilmesinin başlamasından bu yana en az 4 tutuklunun hayatını kaybettiğini bildirdi.

CIHRS ayrıca Mısır yönetiminin, Bedir cezaevinde mahkumlara karşı uyguladığı yaygın hak ihlallerinin detaylarına değindi.

"Duvarlara zincirlenip aç ve susuz bırakılıyorlar"

Sisi rejiminin Bedir cezaevindeki hücrelerde 24 saat boyunca gözleri rahatsız edecek derecede parlak ışık açık tuttuğu belirtilen CIHRSC bildirisinde, Mısırlı hapishane yetkililerinin, mahkumları hücrelerinin duvarlarına zincirleyerek günlerce aç ve susuz bıraktığı bilgisine yer verildi.

CIHRSC, her vakit kameralarla gözetim altında tutulan mahkumların, daha iyi şartlar talep ettikleri halinde elektrikle işkence ettiklerini belirtti.

Öte yandan Ekim 2022 tarihinde, Ömer Muhammed Ali adlı mahkumun Bedir cezaevine nakledilmesinin ardından cezaevi yetkililerince cinsel saldırıya maruz bırakıldığı ifade edilmişti.

Bedir cezaevi

Mısır'da Sisi rejiminin 'modern bir cezaevi' olarak lanse ettiği Bedir cezaevindeki siyasi mahkumların birçok haktan mahrum bırakıldığı belirtiliyor.

Müslüman Kardeşler (İhvan) ve bazı önde gelen siyasi mahkumlar, Bedir cezaevine nakledilmişti.

Bedir cezaevindeki mahkumların yakınları ve insan hakları örgütlerine göre, mahkumlar, sağlık hizmetleri ve kişisel ihtiyaçlar gibi temel haklardan mahrum bırakılıyor.

Tutukluların yakınlarına göre Bedir cezaevinde tam teşekküllü tıbbi tedavi merkezi bulunmasına rağmen mahkumların bu merkezden yararlanmasına izin verilmiyor.

Mısır'daki Düşünce ve İfade Özgürlüğü Derneği (AFTE), söz konusu cezaevi yetkililerinin, 'hayaları sıkma' dahil olmak üzere mahkumlara çeşitli yöntemlerle şiddet ve işkence uyguladığını ifade etti.

Diğer taraftan mahkum yakınları birçok tutukluyla iletişim kuramadıklarını, iletişim kurmaya çalıştıklarında bu durumun engellendiğini belirtiyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.