Mısır'da Sisi rejimi 'IŞİD' iddiasıyla kadın ve çocuklara işkence uyguluyor

Mısır'da Sisi rejimi 'IŞİD' iddiasıyla kadın ve çocuklara işkence uyguluyor

Sisi rejiminin, çok sayıda kadın ve çocuğu IŞİD üyelerinin eşi ve çocukları olmakla suçlayarak hapsedip çeşitli işkenceler uyguladığı bildirildi.

Sisi rejiminin, Sina Yarımadası'nda IŞİD üyesi olduğu belirtilen şahısların eşlerini ve çocuklarını hapsettiği ve bu kişilere işkence yaptığı öne sürüldü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Sina İnsan Hakları Vakfı (SFHR) tarafından dün yapılan ortak açıklamada, Sisi rejimi yetkililerinin IŞİD üyesi olduğunu iddia ettiği kişiler hakkında bilgi edinmek amacıyla eşlerini ve kız çocuklarını hapsettiği ve dışarıyla olan bağlantılarını tamamen kopardığı belirtildi.

SFHR Yöneticisi Ahmed Salem, "Mısırlı yetkililer, Kuzey Sina'da IŞİD'e bağlı olduğundan şüphelenilen yakınları hakkında bilgi elde etmek ve bu şüphelileri teslim olmaya zorlamak için çok sayıda kadın ve çocuğun hakkını ihlal ediyor." diye konuştu.

Mısırlı makamlara seslenen Salem, Sisi rejiminin yalnızca IŞİD üyesi olduğu iddia edilen kişilerle aile bağına sahip oldukları gerekçesiyle gözaltında tutulan tüm kadın ve çocukları derhal serbest bırakması gerektiğini, bu kadın ve çocuklara karşı işkence uygulamalarının yanı sıra kötü muameleler hakkında soruşturma başlatması gerektiğini vurguladı.

Mısırlı yetkililerin söz konusu kadınlara uyguladığı işkenceler arasında şiddet, gözleri bağlama elektrik verme ve sözlü taciz bulunuyor.

Sisi rejiminin IŞİD mensunu olma iddiasını bölgedeki baskı politikasına kılıf olarak kullandığı dile getiriliyor.

"Sisi rejimi Sina halkına karşı savaş suçu işliyor"

2013'ten bu yana Sina Yarımadası'nda savaş veren Sisi rejimi, bölge halkına karşı savaş suçu işlemekle suçlanıyordu.

Sina halkı Sisi rejimini "teröre karşı savaş" bahanesiyle Sina halkını katletmek ve yerlerinden sürmekle suçluyordu.

Sina Yarımadası'nın 600 bin kişiden oluşan Bedevi nüfusunun yaklaşık yarısı Mısır ordusunun karadan ve havadan saldırıları nedeniyle mülteci konumuna düşmüş durumda.

Mısır vatandaşı olan Sinalılar, Sisi rejiminin kendilerini Mısırlı olarak değil düşman olarak gördüğünü belirtiyorlar ve uluslararası toplumdan Sina Yarımadası'nda yaşanan insan hakları ihlallerine dair yardım istiyorlar.

Uluslararası insan hakları örgütleri Sisi rejiminin Sina halkını çocuklar ve kadınlar da dahil rastgele tutukladığını, ağır işkencelerden geçirdiğini, halkın maddi varlıklarını tahrip edip yağmaladığını, Sina Yarımadası'nda 2013'ten bu yana 20 bininin katledildiğini veya zorla kaybedildiğini, Mısır askerlerinin Sina Yarımadası'ndaki sivilleri rastgele vurduğunu ve hiçbir yaptırımla karşılaşmadığını belirtiyorlar.

Yine uluslararası insan hakları örgütleri Sina Yarımadası'nda yaşananların soykırım düzeyine eriştiğini bildiriyorlar.

"Sisi rejimi Sina'ya saldırılarını ABD'den yardım almak için kullanıyor"

Sisi rejimi, ABD'den mali yardım talebinde bulunduğu dönemlerde Sina Yarımadası'nda saldırılarını artırmak ve ABD'den yüksek miktarda mali yardım alabilmek için, Sina'daki IŞİD varlığını abartılı sunmakla da suçlanıyor.

Sisi rejiminin ABD'den 1,3 milyar dolarlık ek yardım talebinde bulunduğu bu dönemde Sina Yarımadası'nı hedef alan hava saldırılarını artırmasının da bu iddiaları doğrular nitelikte olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.