Türkiye, Kaşıkçı için konsolosluğu arama izni istedi

Türkiye, Kaşıkçı için konsolosluğu arama izni istedi

Türkiye, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı için Suudi Arabistan Konsolosluğu'ndan arama izni istedi.

Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisini dün bakanlığa çağırarak "soruşturmada tam işbirliği içinde olunması" beklentisini iletti.

Soruşturma başlatılmıştı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Suudi Arabistan vatandaşı Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim saat 13.00'te gittiği ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu'nda alıkonulduğuna dair iddiayla ilgili olay günü soruşturma başlatmıştı.

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, evlilik işlemleri için 2 Ekim Salı saat 13.12'de Suudi Arabistan Başkonsolosluğundaki randevusuna giden Cemal Kaşıkçı'nın (Jamal Ahmid H. Khashoggi) Başkonsolosluktan çıkmadığı tespit edilmişti.

Ayrıca bir kısmı Suudi yetkili olan 15 Suudi vatandaşının, 2 uçakla İstanbul'a gelip aynı saatlerde Başkonsoloslukta bulundukları ve daha sonra ayrılarak geldikleri ülkelere döndükleri belirlenmişti.

Emniyet yetkilileri soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla bu çerçevede yürütüyor.

Kaşıkçı'nın Başkonsolosluğa girdiği saatle, nişanlısının kendisinden haber alamadığını bildirdiği süre zarfında Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna yapılan tüm giriş çıkışlar da emniyet tarafından inceleniyor.

Binadan çıkmadığı iddia ediliyor

Türk Arap Medya Derneği, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın önceki gün saat 13.00 sularında girmiş olduğu Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu binasından henüz çıkmadığını ileri sürmüştü.

Türk Arap Medya Derneği'nden yapılan açıklamada Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine büyük katkılarda bulunan ve Orta Doğu'nun en etkin gazetecilerinden biri olarak bilinen Kaşıkçı'nın geçmişte bir dönem İngiltere'deki Suudi Büyükelçiliği'nde medya danışmanlığı yaptığı bilgisine yer verilmişti.

Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı H.A da gazetecilere yaptığı açıklamada, başkonsolosluk binası önüne kadar birlikte gittiklerini anlatarak, Kaşıkçı'nın içeri girdikten sonra dışarı çıkmadığını iddia etmişti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, "Türkiye'nin İstanbul Başkonsolosluğumuzu aramasına izin vermeye hazırız." açıklaması yapmıştı.

Başkonsolosluk: Türk yetkilerle temastayız

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu, başkonsolosluk binasına girdikten sonra kendisinden haber alınamadığı iddia edilen Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, binadan çıktıktan sonra kaybolduğunu ve gerçeklerin ortaya çıkarılması için Türk yetkililerle temasta olduklarını açıklamıştı.

Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

Konu ile ilgili Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Velid bin Abdulkerim El-Hireyci de Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre El-Hireyci'den, kayıp Suud vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın durumuna ilişkin bilgi istenmişti.

Washington Post: Planlanmış bir suikaste kurban gitti

Kaşıkçı'nın yazarı olduğu Washington Post gazetesi de aynı iddiayı sütunlarına taşıdı. Gazete, Suudi gazetecinin planlanmış bir suikaste kurban gittiğini yazdı.

Öte yandan Suudi Arabistan'dan konuya ilgili bir açıklama yapılmadı.

"Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz temel bir kopma ile sonuçlanmalı"

Öte yandan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Connecticut Eyaleti Senatörü Demokrat Chris Murphy, sosyal medya hesabından yeni bir paylaşımda bulundu.

Murphy, "Suudların ABD'de yaşayan birini hileyle konsolosluklarına çekip orada öldürdüğü doğru ise Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz temel bir kopma ile sonuçlanmalıdır." paylaşımında bulundu. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.