Türkiye Libya'daki Vatiyye Hava Üssü'nü kullanmaya başladı

Türkiye Libya'daki Vatiyye Hava Üssü'nü kullanmaya başladı

Türkiye, Libya'nın batısındaki Vatiyye Hava Üssü'ne yönelik sevkiyatlarını askeri kargo uçaklarıyla sürdürüyor.

Türkiye, Libya'nın batısında stratejik öneme sahip Vatiyye Hava Üssü'ne yönelik askeri sevkiyatlara devam ediyor.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre Türkiye, bir süredir Vatiyye Üssü'ne doğrudan uçuşlar gerçekleştiriyor.

Askeri kargo uçaklarının Vatiyye Üssü'ne inmesiyle, bölgeye yönelik askeri sevkiyatın da hızlandığı bildiriliyor.

Bölge kaynakları 18 Temmuz tarihinde Konya'dan kalkan bir C130E tipi askeri kargo uçağının üsse iniş yaptığını, bu tarihten itibaren üsse yönelik sevkiyatların hızlandığını aktardı.

Son olarak ise 20 Temmuz'da yine bir C-130E Vatiyye Üssü'ne iniş yaptı. Türkiye, bölgeye yönelik sevkiyatlarda ağırlıklı olarak, 20 ton taşıma kapasitesine sahip C-130'ları ve yaklaşık 37 ton kapasiteye sahip A400M'leri kullanıyor.

Türkiye, bölgeye yönelik sevkiyatlarda daha önce Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) kontrolündeki Trablus ve sahil şeridindeki diğer hava limanlarını kullanırken, bir süredir Vatiyye Hava Üssü doğrudan tercih ediliyor.

Vatiyye Hava Üssü

Libya'nın batısında bulunan askeri üs 18 Mayıs tarihinde Türkiye destekli UMH güçlerinin düzenlediği operasyon sonucunda Halife Hafter'e bağlı güçlerden ele geçirilmişti.

Ele geçirilmesinin ardından Vatiyye Üssü'nde tuzaklanan patlayıcıların imhası için TSK'ya bağlı bomba imha birimleri çalışmalara başlatmıştı.

Türkiye, Vatiyye Üssü'ne son dönemde çok sayıda silah sisteminin yanı sıra, askeri hava ve kara araçları da konuşlandırmıştı.

Vatiyye Üssü'nün önemi

Ülkenin başkenti Trablus'un yaklaşık 140 kilometre güneybatısında bulunan askeri üs, Hafter güçlerinin bölgede düzenlediği hava saldırılarında kullandığı ana üslerden biriydi.

Vatiye Hava Üssü'nün konumu:

Vatiyye Üssü'nün özelde Libya, genelde Kuzey Afrika ve Akdeniz'de Türkiye'nin askeri etkinliğini sürdürmesi için önemli bir merkez olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye'nin Vatiyye'ye ek olarak Misrata'da da bir donanma üssü açması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.