Türkiye sondaj gemisi Oruç Reis'in faaliyet haritasını yayınladı

Türkiye sondaj gemisi Oruç Reis'in faaliyet haritasını yayınladı

Türk Dışişleri Bakanlığı, Oruç Reis gemisinin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine ilişkin harita yayınladı.

Türk Dışişleri Bakanlığı, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine ilişkin yeni NAVTEX ilanının ardından geminin çalışma yapacağı alanın haritasını yayınladı.

Haritayı, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Twitter hesabından paylaştı. Erciyes, haritayla birlikte Yunanistan’ın, Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerine karşı çıkmasıyla ilgili tezlere dair açıklamalar da yaptı.

Açıklamada Erciyes, Yunanistan’ın bölgenin kendi kıta sahanlığı içinde bulunduğunu iddia ederek büyük bir “yaygara kopardığını” belirtti. Erciyes, “Peki Yunanistan bu iddiada nasıl bulunuyor? Türkiye’nin 2 km uzağında, Yunanistan’ınsa 580 km uzağında bulunan Meis Adası nedeniyle. Yunanistan, bu ufacık adadan dolayı 40 bin km’lik bir kıta sahanlığı iddiasında bulunuyor ve Oruç Reis’i durdurmaya, Türkiye’yi, Doğu Akdeniz’de engellemeye çalışıyor. Bu aşırılıkçı iddialar, uluslararası hukuka uygun değil. Eşitlik ilkesine aykırı. Buna rağmen Yunanistan, Avrupa Birliği ve Amerika’dan bu iddialara destek vermesini ve Türkiye’nin meşru kıyısal haklarından vazgeçmesi için baskı yapılmasını istiyor. Bu kabul edilebilir ve makul bir durum değildir” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Erciyes, buna karşın AB ve ABD’nin Yunanistan’dan bu adil olmayan isteklerine son vermesini istemeleri gerektiğini dile getirdi. Erciyes, bölgede gerilim yaratan ülkenin Türkiye değil, bu aşırılık yanlısı istekleriyle Yunanistan olduğunu vurguladı.

Dün konuya ilişkin bir soruya yanıt veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da Yunanistan’ı, samimi ve dürüst olmamakla suçladı ve Mısır’la yapılan anlaşmanın da bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Öte yandan bölgede sismik faaliyetlerini yürüten Oruç Reis Gemisi’ne Deniz Kuvvetleri’ne ait gemiler de koruma faaliyeti yürütüyor.

Milli Savunma Bakanlığı da Twitter hesabından, Oruç Reis Gemisi’ne eşlik eden Deniz Kuvvetleri’ne bağlı gemilerin fotoğraflarını yayınladı.

Bakanlık Twitter hesabından yapılan paylaşımda da “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarında sismik araştırma faaliyetine başlayan MTA ORUÇ REİS araştırma gemisine Türk Deniz Kuvvetleri tarafından refakat ve koruma sağlanmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri, deniz yetki alanlarımızda uluslararası hukuktan kaynaklanan hak, alaka ve menfaatlerimizi koruma azim ve kararlılığı çerçevesinde gerekli tüm tedbirleri almıştır” denildi.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.