Türkiye Suriye'deki gözlem noktalarını geri mi çekiyor?

Türkiye Suriye'deki gözlem noktalarını geri mi çekiyor?

Suriyeli yerel kaynaklar Türkiye'nin bazı gözlem noktalarını geri çekmesinin konuşulduğunu ifade ediyor.

Suriye'den haber aktaran yerel kaynaklar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bazı gözlem noktalarını geri çekeceği iddialarının olduğunu aktarıyor.

Edinilen bilgilere göre, TSK'nın, geçtiğimiz yıl Rusya ve İran destekli Esed rejimi güçlerinin ilerleyişi sonrası, bu güçlerin kontrolü altındaki bölgelerde kalan gözlem noktalarından bazılarını geri çekmesi gündemde.

Suriye'den haber aktarımı yapan "Syria Call"ın kendi kaynaklarına dayandırdığı habere göre, TSK, Hama'nın kuzeyindeki Morek ve batısındaki Şir Mağar bölgelerinde bulunan gözlem noktalarını geri çekecek.

Haber kaynağı geri çekilme konusunu bir iddia olarak gündeme getirirken, Rusya'nın bu konuda Türkiye'ye baskı kurduğu da geçtiğimiz haftalarda farklı haber kaynakları tarafından gündeme getirilmişti.

İdlib'de son durum:

idlib24h-001.jpg

Geri çekileceği iddia edilen gözlem noktaları:

a4-001.jpg

Geçtiğimiz Eylül ayında Sputnik'te yayınlanan bir haberde, Moskova'nın Ankara'ya gözlem noktalarının sayısını azaltmayı teklif ettiği ancak Ankara'nın bu teklifi geri çevirdiği belirtilmişti. 

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri geçtiğimiz gün İdlib'in güneyindeki Cebel Zaviye bölgesinde yeni bir askeri üs inşasına başladı. Özellikle son dönemde TSK'nın bölgeye yönelik askeri sevkiyatlarının arttığı, bunun Ankara ile Moskova arasındaki gerilimi artırdığı ifade ediliyor.

Rusya ve İran destekli güçlerin kontrolü altındaki bölgelerde kuşatmada kalan TSK gözlem noktalarının İdlib'de yaşanması muhtemel yeni bir çatışma döneminde doğrudan hedef olma ihtimali yüksek. 

Rusya'nın İdlib'e yönelik yeni bir saldırı için Cebel Zaviye bölgesindeki temas hattına uzun süredir yoğun sevkiyat gerçekleştirdiği biliniyor. 

Türkiye'nin İdlib bölgesindeki askeri noktalarının sayısı 69'a yükselirken, Astana Mutabakatı çerçevesinde ateşkesi takip etmek için inşa edilen 12 gözlem noktasından 8'i rejim güçlerinin başlattığı saldırılar sonucunda bu güçlerin kontrolündeki bölgelerde kaldı.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.